Paní Líbo, několik poznámek:
- průměrný výdělek u DPČ je třeba počítat stejným způsobem jako u PP, odlišný je výpočet u DPP (v minulosti jsem zde popisovala),
- průměrný výdělek u DPČ i PP nelze spočítat, pokud chybí jedna z podstatných veličin, a to týdenní pracovní doba,
- u tazatelky se rozsah pracovní doby nesjednává, ačkoliv to ZP výslovně požaduje,
- hodnotu týdenní PD vyjádřit hodnotou 20,423 znamená potvrzení toho, že zaměstnavatel nerespektuje zákonnou úpravu, pokud jde o nejvýše přípustný rozsah práce,
- rozsah vykonané práce se průměruje za celou dobu, na kterou je DPČ uzavřena (nejvýše za 52 týdnů po sobě jdoucích, ale tazatelka se tento údaj ani neobtěžovala uvést),
- zaměstnanec sice může například v posuzovaném Q odpracovat více hodin, než odpovídá v průměru 20 hodinám týdně, ale
a) tato okolnost nemusí nic znamenat, protože v jiném období odpracuje méně a počet hodin se vyrovná (jedná o limit v průměru), b)
omlouvám se, uklepla jsem se
b) poněkud vyšší počet odpracovaných hodin se projeví ve vypočteném hodinovém výdělku, a to v případě, jedná-li se o odměnu měsíční (výdělek je vyšším počtem hodin rozmělněn) = nevytratí se
= nesjednat průměrnou týdenní PD je špatně, a to z několika důvodů:
- tento postup je v rozporu v právní úpravou,
- tento postup neumožňuje spočítat průměrný výdělek,
- tento postup zaměstnanci negarantuje právní jistotu, kterou judikatura upřednostňuje.
Vím, že vše, co jsem napsala, víte, ale dovolila jsem si to shrnout, jak to vidím já.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.