Pokud vás zaměstnavatel již nechce zaměstnat, pak máte nárok na odstupné. Buď vám dá výpověď nebo vám navrhne rozvázání pracovního poměru dohodou. V obou případech bych si ohlídala, aby bylo ve výpovědi či dohodě uvedeno, že máte nárok na odstupné nebo že s vámi zaměstnavatel ukončuje pracovní poměr pro nadbytečnost.
Nárok na odstupné není založen na tom, že zaměstnavatel někdo někoho nechce. Musí být ROZHODNUTO o organizační změně, v důsledku které se stane nadbytečnou = musí být zde dána příčinná souvislost. Okolnost, že pracovní místo, které zastávala, je obsazeno, ještě nic neznamená. Na druhou stranu - pokud bude mít třeba v dohodě nárok na odstupné zakotven, ale uvedené rozhodnutí bude absentovat, žádné odstupné nevysoudí, vždy rozhoduje fakticky stav.
Nesolidní zaměstnavatel jí do dohody napíše cokoliv a pak si ji u soudu vychutná. Pokud vůbec na něj bude mít sílu a peníze.
V prac. smlouvě mám - účetní a ta už tam je a pro 2 tam není práce. Výpověď pro nadbytečnost také nemůžu dostat, protože místo se neruší. Jediné řešení je dohoda o ukončení prac. poměru a tu já nejsem povinna podepsat. Podepsala bych ji jen pod podmínkou smluvené odměny. Přece nemůžu být bitá za to, že zaměstnavatel zaměstnal 2 účetní na jedno místo.
Paní Aion, vy to umíte tak krásně napsat, což já neumím. Já jsem jen stará, unavená mzdovka a píši pouze svými slovy. Chtěla jsem jen tazatelce říci, že vyhodit bez odstupného ji zaměstnavatel nemůže, pokud si to ohlídá. To, že musí být rozhodnuto o organizační změně vím, taky to tak provádíme. Ale to je myslím si věc zaměstnavatele, ne tazatelky.
Víte co? Počkejte, až co zaměstnavatel. Jestli on sám navrhne dohodu o ukončení z důvodu nadbytečnosti nebo Vám dá z téhož důvodu výpověď, budete mít nárok na nejméně 3měsíční odstupné. A jak on si to zúřaduje (rozhodne o org. změně), nechte na něm. Podpora nebude krácená, ale její výplata se odsune o 3 měsíce. Pokud Vás bude tlačit do dohody bez uvedení důvodu z jeho strany, tj. bez odstupného s tím, že o nadbytečnost nejde, a Vy budete ochotná skončit, pak si vymiňte tu odměnu (z té jsou odvody, není to odstupné). A do dohody o skončení uveďte důvod - péče o dítě. Podpora pak nebude zkrácená. A protože nejde o odstupné, nebude ani odsunutá.
A co jí teda konkrétně radíte, aby teď udělala a nečekala jako ovce? Ona se má vrátit v prosinci do práce. Pokud ji zaměstnavatel nechce nebo nemůže zaměstnat, je na něm, aby se ozval a něco jí navrhl. Když je na RD, tak teď by jí vlastně tu výpověď ani dát nemohl, i když o nadbytečnost skutečně půjde.
Co se týká té dohody z důvodu nadbytečnosti, tak v ní bývá napsáno např. "dle rozhodnutí zaměstnavatele se stal zaměstnanec nadbytečným od... " nebo "zaměstnavatel rozhodl o organizační změně tak a tak..."., a obě strany se dohodly na ukončení..... ".
Tak to je snad zcela jasné, že odstupné náleží a že by spor vyhrála, kdyby ho nezúčtoval, ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.