Vlákno názorů k dotazu Vyúčtování zálohy na dodávku PHM od Liba - Jám to mám ve výnosech přeci při daňovém...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 9. 2021 15:16

Liba (neregistrovaný)

Jám to mám ve výnosech přeci při daňovém dokladu k přijaté záloze účtuji 311/604. Níže uvádím na účtování:
    vystavená zálohová fa. 1000 lt neúčtuje se
    peníze přijaté na účet 10.9.21 50 000,- za dodávku 1000 lt 221/324
    vystavená faktura na přijatou celkovou dodávku DUZP 10.9.21 na 1000 lt
    311/324 - 50 000,-
    311/604.343 -41 322,31+8677,69 DPH = 50 000,- Kč
    Mám tudíž zúčtovanou zálohu i ve výnosech. Nevím, jak mám zúčtovat již vystavený daňový doklad na celkovou částku se skutečnými dodávkami, jak chce odběratel. Již nemusí nic doplácet?! Díky za pomoc, už nemůžu nic vymyslet....

• 13. 9. 2021 15:43

jiná Líba (neregistrovaný)

Napište, v jakém pracujete programu, někdo vám s tím poradí. Můj program rozlišoval nedaňové a daňové zálohy, ale už to dlouho nedělám, tak nechci svou paměť přeceňovat.

• 13. 9. 2021 16:22

T. (neregistrovaný)

Dobrý den, běžně se daňový doklad k přijaté záloze neúčtuje do výnosů. D.d. k záloze je pouze doklad, kterým naplňujete zákon o DPH (odvod DPH u plateb před uskutečněním dodání zboží)= dodavatel DPH odvádí a odběratel má nárok na odpočet DPH.
    Jakmile dodáte zboží, vystavujete daňový doklad za dodání zboží a odečtete d.d. k přijaté záloze. Teprve na tomto dokladu účtujete o výnosech z prodaného zboží. Může vám vzniknout nedoplatek, přeplatek zálohy nebo je záloha rovna plnění. Pokud je záloha rovna plnění, pak některé firmy již daňový doklad z hlediska DPH nevystavují, ale jak- kdy- a na základě čeho účtují o výnosech nevím. Já vystavuji konečnou fakturu vždy.
    Pokud dojde v jednom měsíci k úhradě zálohy a i k jejím zúčtování, tak někteří zase nevystavují d.d. k záloze, ale o DPH účtují v plné výši až na konečné faktuře.
    Takže nezbývá nic jiného, než prozkoumat, jak to nejlépe umí a zálohy hlídá váš SW a případně jak to vyhovuje Vám.

• 13. 9. 2021 19:35

Liba (neregistrovaný)

Děkuji Všem za pomoc a radu, mohla by mi ještě T. poradit, kde bych našla oporu v zákonů, že jsem takto povinná postupovat. Do nákladů si vnitropodnikove může odběratel zauctovat PHM s dodávkami dle stacecich listku ze 153 má 501. Přijde mi to zbytečně navíc vystavovat další fakturu, Účetní SW nemám nijak nastavený, dělám sama.

• 13. 9. 2021 21:27

T. (neregistrovaný)

Přesně teď nevím, jakou oporu a v jakém zákoně myslíte.
    Ptáte se snad proč d.d. k přijaté záloze nelze účtovat do výnosů? Podle mne přijetím zálohy na dodání zboží nedochází k výnosům. K výnosům dochází až při prodeji zboží .... výnosy a náklady řeší zákon o účetnictví a vyhláška, zákon o dani z příjmů řeší daňovou uznatelnost těchto výnosů a nákladů a zákon o DPH pojednává o okamžiku odpočtu či povinnosti přiznat DPH.
    No a d.d. k záloze nám to všechno dost komplikuje, takže většina z nás hledá, jak to dělat jednoduše a přehledně. Pokud ovšem přijdete na způsob, jak to udělat ve vztahu ke všem zákonům správně, tak máte vyhráno. Já pracuji s vícero SW a každý to dělá jinak.
    A k tomu vnitropodnikovému účetnictví ...... to přeci děláte kvůli zákonu o účetnictví a dani z příjmu a ne s ohledem n a DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).