Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Český podnikatel OSVČ práce ve Švýcarsku pro německou firmu od Alena K. - Dobrý den, Váš dotaz zahrnuje 2 aspekty - výkon...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 9. 2021 21:18

    Alena K. (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    Váš dotaz zahrnuje 2 aspekty - výkon činnosti ve Švýcarsku a fakturaci německému platci daně. Je tedy nutno posuzovat registrační povinnosti ve Švýcarsku a daňové povinnosti spojené s fakturací německé společnosti. V oblasti švýcarských povinností jednoznačně doporučuji obrátit se na nějakého švýcarského poradce nebo Česko-švýcarskou obchodní komoru, kde by Vám lépe poradili. Co se týká českých povinností, dovoluji si upozornit, že v okamžiku vystavení daňového dokladu německé povinné osobě se stáváte plátcem daně a jste povinen se zaregistrovat k DPH v ČR jako identifikovaná osoba v souladu s § 6i zákona o DPH. Vzhledem k nevýhodám, které identifikovaná osoba s sebou nese, doporučuji plnou dobrovolnou registraci k DPH ještě před vystavením prvního daňového dokladu.
    Alena K.

  • 25. 9. 2021 16:03

    dris (neregistrovaný)

    Dobrý den paní Aleno,
    děkuji za odpověď. Pokusím se obrátit na poradce, jak radíte. Ve všech odkazech, se řeší buď zaměstnanci nebo osvč vykonávající službu přímo pro švýcarskou společnost. Ohledně DPH - již jsem zažádal o dobrovolnou registraci, zatím jsem registrován, jako osoba identifikovaná. Hezký víkend a ještě jednou Vám děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).