Re: nevyplacená mzda
Pan Pája má jeden názor, já mám jiný názor. Mám pocit, že ten příklad rozsudku, který uváděl, nesedí úplně přesně na uváděné dotazy. Kromě toho, u nás to neznamená, že příště by bylo rozhodnuto stejně. Já čerpám ze Zákoníku práce - úplné znění s komentářem, který platí po 1.3.2004, kde se jasně praví, že termín výplaty mzdy není totožný s termínem splatnosti mzdy. Termín splatnost mzdy znamená období, ve kterém je stanoven termín výplaty mzdy. Pokud není období splatnosti určeno kratší, rozumí se měsíční, tedy mzda je SPLATNÁ nikoli v určeném výplatním termínu, ale do konce následujícího měsíce. Už bych se opakovala.
Zdravím paní Jiřku, už se mi stýskalo-viz další citace-
"ustanovení § 119 ZP, jež upravovalo „splatnost mzdy“, vyloučil z použití (pro dotčené právní poměry) § 22 zákona č. 1/1992 Sb., o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku, ve znění účinném do 1.1.2001" takže tento problém řeší zákon o mzdě,nikoliv ZP, zkuste na tu adresu, co jsem Vám psal, najdete zajímavá rozhodnutí- rozhodnutí NS ČR vycházejí jako judikatura, tzn.že každý soudce v případě rozhodování vychází i z těchto Rozhodnutí a za stejných okolností rozhodnes v souladu s ním.Dostal by se totiž do situace že NS ČR jako dovolací mu jeho rozhodnutí zruší.Těším se na odpověď.pájaporadce
Protože:
Protože otázky splatnosti mzdy a náhrady mzdy jsou upraveny v zákoně o mzdě i v zákoně o platu, je vyloučeno (srov. § 22 zákona o mzdě a § 25 zákona o platu), aby byly posuzovány - ve vztahu k zaměstnancům, jejichž odměňování se řídí zákonem o mzdě nebo zákonem o platu - podle ustanovení § 119 zák. práce.
Zdraví pája(já vím, v čem je zakopaný pes,ale nepovím).
Prostudoval jsem více Rozh. NS ČR, která se týjkají diskutovaného problému, mám je stažena na zvlášť soubor, pokud chcete napište na mejl: mgr.pavel.jelinek@tiscali.cz, já Vám je pošlu.Současně jsem porovnával znění zákona o mzdě i ZP a můj závěr je následující:
Splatnost mzdy nastává v pravid.termínu výplaty mzdy,který:
- byl sjednán v pracovní smlouvě, nebo
-byl sjednán v kolektivní smlouvě, nebo
-byl určen zaměstnavatelem po projednání s odborovým orgánem,jestliže to nebylo ujednáno v kolektivní smlouvě
nebyly-li tyto podmínky splněny, je splatná mzda v následujícím měsíci až do jeho posledního dne. To, že zaměstnavatel sám svým jednostranmným rozhodnutím určil výplatní den, není rozhodující.Doufám, že tento závěr je již správný a konečný, protože známý soudce mi rovněž vysvětlil, že tu měsíční lhůtu zaměstnavatekl po projednání s odbory nebo ujednáním v prac. smlouvě zkrátí, ale vždy se souhlasem druhé strany.
Takže v podstatě jsme měli pravdu oba, neboť v dotazu nikde nebylo uvedeno, jestli výše uvedené podmínky byly nebo nebyly splněny.zdraví pájaporadce
A víte, že přesně to mně to nehrálo, když jste předtím citoval ten rozsudek? Takže rozumím tomu dobře, že pokud termín výplaty není sjednán, ale je pouze zaměstnavatelem určen (a nejsou odbory), může být ta výpověď podle §54 použita až po uplynutí 15 dnů po skončení měsíce, tak jak jsem to tvrdila? Protože ani my, ani firmy, které znám, nesjednávají se zaměstnanci termín výplaty a ani tam nepůsobí odbory, ale zaměstnavatel ho určuje sám, takže mně šlo především o to, jak se zachovat, kdyby něco podobného postihlo nás nebo známé. Kdyby totiž mělo platit ve všech případech, že splatnost mzdy nastává v den, kdy je určena nebo smluvena výplata, pak bych raději posunula výplatní den ke konci měsíce a totéž bych poradila ostatním. Ne, že bychom počítali s tím, že nebude na mzdy, ale pro jistotu. Pokud by někdy došlo ke zpoždění, tak věřím, že se se zaměstnanci vždy domluvíme na strpení. Ale může se stát, že nějaký vychytralý zaměstnanec, který už by stejně nestál o další zaměstnávání, by toho § chtěl využít, tak aby ta možnost byla co nejvíce oddálená. Mít vždy výplatu třeba 5. v měsíci a klidně se může stát, že se něco domrví, přičemž někdo nebude ochoten počkat ani do konce měsíce a hned po 15ti dnech použije tento § k vytřískání k dvojnásobku mzdy navíc, tomu říkám zneužívání. Veselého Silvestra a šťastný nový rok.
ano, je to tak. Já ale dělám také pro firmy, které:
-termín výplaty sjednávají v prac. smlouvě
-nebo v kolektivní smlouvě, protože tam mají odbory
- a dále většina mých klientů má termín sjednán jako splatnost min. 25. až 28. dne příští měsíc, jedna dokonce 30. den.
Já doporučuji vždy:
sjednat termín co nejpozději, tím se eliminuje možnost zneužití,
dále v případě, že by nebylo na výplatu, tak rychle dodatek prac.smlouvy a tam sjednat posun až na poslední den v měsíci.
Na domluvu se zaměstnanci bych moc nesázel, myslím tedy ústní.
Zdravím a přeji dtto.pája
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.