Názor k dotazu Svěření do péče-rozsudek od Kara - Pamatujete si na na Mgr. Petra Pelecha -...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 4. 2022 16:42

Kara

Pamatujete si na na Mgr. Petra Pelecha - publikace Zdanění mezd a platů, která každoročně vycházela? Nevím, zda ještě vychází, ale schválně jsem si vyhledala, co v ní vždy uváděl - "rozhodná okolnost: nezletilé dítě v domácnosti (vlastní, osvojené, dítě v péči atd.). Způsob prokázání: RL dítěte, úřední doklad o osvojení nebo svěření dítěte do péče apod.".
    Při kontrole daní ze závislé činnosti se kontrolní pracovníci také na rozsudek zaměřovali, pokud šlo o dítě z předešlého manželství.
    Jako - bylo by to supr, nemuset ověřovat nic takového a spolehnout se na to, že prostě jen uvede dítě v daňovém prohlášení. Vícekrát se mi stalo, že si v prohlášení uvedl dítě k uplatnění, ale podle rozsudku bylo dítě svěřeno matce a on platil alimenty. Když jsem se zeptala, s kým tedy fakticky dítě žije (protože by bylo možné, že by fakticky žilo s ním), řekl, že ho má matka, ale ta nemá příjmy. Dokonce i bydleli na stejné adrese, ale prostě pouze z rozsudku jsem viděla, že dítě má matka a on má platit.
    Kdyby to pak FÚ zjistil, komupak by dal nedoplatek daně k úhradě? No samozřejmě firmě, potažmo účetní, protože si měla vše ověřit.
    A jak jinak např. zjistím, že mají dle rozsudku střídavou péči a tudíž si mohou dohodou stanovit, jak kdo dítě bude uplatňovat, když ten rozsudek nemusí dokládat?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).