Nechápu, proč jste tak arogantní... Na zápočtovém listu vytištěném ze mzdového SW Pamica je přímo text: "Ke dni rozvázání pracovního poměru mu bylo započteno jako doba zaměstnání ..... roků ..... dní" a o tento mi jde. Předpokládám, že jde o dobu jen za skončené zaměstnání. Zaměstnanec mi ale tvrdí, že je to špatně a tam má být součet doby i za předchozí zaměstnání, aby jeho nový zaměstnavatel dle toho mohl posoudit praxi. Já si to nemyslím, ale z toho důvodu jsem se ptala, zda se s tím někdo setkal a má praktickou zkušenost....
Já zase nechápu, že stále dokola píšete o započtené době, když par. 313 o ničem takovém nehovoří. Zákonná úprava formu potvrzení o zaměstnání nestanoví, takže si zaměstnavatel může vytvořit svoji = vaše poznámka o tom, co vám program tiskne, nemá žádnou relevanci. Rozhodující je obsah, a ten ve vašem případě zákonu neodpovídá. Řešíte něco, co odpovídá letům dávno minulým, chce to sledovat změny.
Já rozhodně nemám zapotřebí si něco honit, ale pokud byste byla mým klientem, tak bych vás pro počet započatých účtovaných hodin zbožňovala (já si ale klienty vybírám, takže tato situace nastat nemůže ani náhodou).
Váš mzdový software není aktuální, to už by pochopilo i pětileté dítě.
Vymýšlíte si problémy, kde nejsou: žádný zápočet se již léta neprovádí, takže neřešte, jestli budete roky, měsíce a dny odpracované u vás uvádět samostatně, nebo je budete připočítávat k dřívější odpracované době.
A o jaké praxi to plácáte?
Zápočtový list, v kterém se nasčítávaly odpracované doby z předešlých zaměstnání, sloužil k posouzení nároku na dovolenou. Mladý člověk měl 2 týdny dovolené za rok, teprve po odpracování 5 let (možná, nevzpomínám si přesně), získal nárok na 3 týdny a po odpracování dalších roků teprve získal nárok na 4 týdny. To už je tak dávno, že si to váš zaměstnanec s 8 lety praxe nemůže pamatovat.
Jak se prokazuje ve školství odpracovaná praxe nevím, ale určitě nemůže stačit pouze odpracovaná doba, protože ne každé zaměstnání se považuje za praxi ve školství. Doporučuji zaměstnanci, aby si ponechal kopie všech Potvrzení o zaměstnání, která dostal a v budoucnu dostane.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.