Děkuji za odpověd. Ano, u ZP vím, že nemusím platit minimální zálohy, když pečuji o dítě, ALE musím mít přerušenou živnost.
U sociálky, pokud nemám přerušenou živnost, tak jsem automaticky hlavní a tudíž platím minimální zálohy, chápu to správě? Čili tam vůbec nezáleží na tom, zda pečuji o malé dítě (na které již nepobírám rodičkovský příspěvek)? A pokud živnost přeruším a nejsem nikde zaměstnaná, protože pečuji o malé dítě, tak je to pak na sociálce jak? Jsem osoba bez zdanitelných příjmů a žádné sociální pojištění si povinně platit nemusím?
Vím, že když se registruji na úřad práce, tak socku ani zdrávku platit nemusím, jde mi o to období než se zaregistruji.
Děkuji.
Pokud nemáte příjem, z kterého se odvádí sociální pojištění, nemáte povinnost odvádět minimum, jako je tomu u ZP, kde pokud nejste pojištěncem státu, musíte odvádět ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů. Tato doba se vám nebude počítat jako odpracovaná na důchod nebo pro podporu v nezaměstnanosti. Pro tyto účely je péče o dítě do 4 let náhradní dobou, takže vás konkrétně se to teď nedotkne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.