Jana evidentně neví, co znamená potvrzení o daňovém domicilu (tj. jde o potvrzení, kterého státu je daňovým rezidentem). Jednou píše, že dle FÚ je rezident už 8 let. A v dalším píše, že nemá jeho potvrzení o daňovém domicilu. Takže vlastně žádné potvrzení o tom, že je daňovým rezidentem ČR nemá.
To je jedna věc - pokud chce občan jiného státu v ČR uplatňovat děti, musí si obstarat od českého FÚ potvrzení o daňovém domicilu, z kterého vyplyne, že je českým daňovým rezidentem. (pokud zde má cizinec již trvalé bydliště, mám ho dle slov FÚ považovat za českého rezidenta).
A u něj je to komplikované tím, že on s rodinou nežije v ČR, on má rodinu v SK. A navíc by nedodal potvrzení, že manželka děti neuplatňuje, protože ona je tam uplatňuje.
Abych řekla pravdu, nevím, jestli v případě, že on je daňovým rezidentem ČR, děti jsou na Slovensku a manželka je uplatňuje tam, jestli on je může uplatnit v ČR.
Já bych to nechala FÚ, nedělat mu RZD, ať si podá přiznání.
Abych to uvedla na pravou míru: Šlo o cizího státního občana, který nastoupil v průběhu roku a předtím pracoval v zahraničí. Za manželku měl Češku a s dětmi žili v ČR a dostal zde trvalý pobyt za účelem sloučení rodiny. Uplatňoval děti. Při kontrole daní ze závislé činnosti mi pak FÚ odsouhlasil, že v tomto případě potvrzení o daňovém domicilu není potřeba a že kromě toho, že s rodinou žijí v ČR a v ČR také pracuje (i když samozřejmě nemohu vědět, jakou dobu se zdržuje v zahraničí a jaké má odtud příjmy) hraje velkou roli to, že zde má trvalý pobyt.
Ano, máte pravdu, omlouvám se. Tu větu jsem do toho vysvětlování vložila nesmyslně, protože tehdy šlo o jinou situaci. Jen jsem chtěla dodat, že účetní sama těžko posoudí, kterého státu je daňovým rezidentem. Kdyby šlo o případ, že celá rodina by žila v ČR, ale všichni by měli trvalé bydliště v cizině, netroufla bych ho vyhodnotit jako českého daňového rezidenta a chtěla bych od něj doložit potvrzení o daňovém domicilu. Ani kdyby jeho rodina žila v ČR a měla zde trvalé bydliště, ale on ne, i tehdy bych chtěla potvrzení o daňovém domicilu. Sice by z toho mohlo vyplývat, že má středisko životních zájmů v ČR, ale já nejsem kompetentní o tom rozhodnout. Ale když je rodina česká v ČR a i on už ten trvalý pobyt dostal zde, a všichni žijí zde, tak už to bylo podle mne možné rozhodnout i bez potvrzení o domicilu- a FÚ mi toto uvažování potvrdil.
Ovšem když je rodina Slovenská a žije na Slovensku, to je něco jiného. Děti bych mu neuplatnila, i kdyby zde on měl trvalý pobyt. Ať si podá přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.