Na stejnou práci, kterou vykonáváte v pracovním poměru nemůžete mít uzavřený jiný pracovněprávní vztah. Na jinou činnost by to možné bylo, ale při 15.000,- měsíčně to pro zaměstnavatele není zajímavé.
Není možné ani fakturovat jako OSVČ stejnou práci, kterou máte ve své pracovní náplni. To je, jak sama víte, jasný švarcsystém. Nepíšete, o jakou živnost se jedná. Jestli ŽL můžete při zaměstnání využít pro jiné klienty, tak má cenu si to spočítat, budete OSVČ vedlejší, neplatila byste první rok minimální zálohy a další roky podle příjmu.
Je to ostuda, co napíšu za práci, protože bych to měla vědět, ale nikdy jsem to řešit nemusela, jedná se o mzdy. Takže mám asi smůlu. Protože na HPP zůstat chci, ale ten vedlejší poměr by byl taky mzdy a v sociálních službách, takže tam to opravdu nějak "obejít" nejde, jako dohoda na něco jiného, když bych zpracovávala mzdy. Pokud bych k tomu sehnala ještě jednoho zaměstnavatele, tak by to schwarz systém nebyl, ale jak s tím, že HPP a ŽL nejde na stejnou činnost? Ale nempže to být se souhlasem zaměstnavatele? Děkuji a jdu se stydět, že to nevím jako mzdová, ale jsem stále jako zaměstnanec a u nikoho jiného jsem to nikdy nemusela řešit a tak se ptám zkušených.
To jste mne špatně pochopila, i když budete mít dalšího zaměstnavatele a u tohoto budete mít každý měsíc 15.000,- Kč, tak to kontrolu praští do očí.
Živnostenský list můžete mít bez souhlasu zaměstnavatele na cokoliv, na co nemá živnostenský list zaměstnavatel. Asi jsem to hodně zjednodušila, ale nemám čas hledat přesné znění zákonů.
Personalistiku dělá někdo jiný?
Souhlas zaměstnavatele? Vždyť to je přece především jeho průšvih! Mzdová spočítá mzdy tak, jaké podklady od zaměstnavatele dostane. Samozřejmě, že většina zaměstnavatelů je ráda, že jim někdo poradí. Zodpovědnost ale zůstává na nich. Zaměstnavatel rozhoduje o tom, co budou dělat zaměstnanci a co zadají externě.
Omlouvat bych se měla já. Četla jsem nepozorně a dělala ukvapené závěry. Dělat mzdy externě pro jinou firmu na živnostenský list můžete. Mzdová nemusí do firmy vůbec docházet, v dnešní době elektronických dat to není problém. Nebude to švarcsystém. Budete pracovat doma na svém počítači a ve svém programu, sama si rozvrhovat práci.
Souhlas zaměstnavatele nebudete potřebovat. § 304 ZP.
První rok nemusíte platit zálohy, další roky podle přehledů. ZP se platí z každé vydělané koruny, ale SP jenom od určitého zisku. Hranice se každý rok mění, letos je kolem 90.000,- Kč. Dokud budete mít zaměstnání, budete OSVČ vedlejší.
Do svého daňového přiznání zahrnete příjmy jak z podnikání, tak ze závislé činnosti.
Zkuste např.
https://www.jakpodnikat.cz/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.