Dobrý den, moc děkuji. Můžu se ještě zeptat?
Spolek měl v roce 2021 2 DPP v měsíci srpnu a září, na začátku října 2021 bylo odvedeno pojistné 100 Kč. V 2022 měl spolek 4 DPP srpen - říjen 2022, 100 Kč odvedeno na začátku října 2022 a dalších 100 Kč odvedeno na začátku ledna 2023? Jestli se na začátku mělo platit 2x, tak chybí 100 Kč doplatit, myslím si to dobře prosím? Mám naúčtovat do roku 2022, do 2021 už to nedostanu.
Předem děkuji za odpověď.
V tom roce 2021, pokud byly dohody platné jen do září a v říjnu a dál nikdo zaměstnán nebyl, platilo se pouze 100 Kč za 3Q. Za 4Q 2021 se platit už nemuselo, když tam nebyl nikdo zaměstnán, tudíž jste měli platit jen 1x 100 Kč. Co se týká roku 2022, v říjnu se mělo platit 100 Kč za 3Q a 100 Kč za 4Q, protože tam byla ještě dohoda platná v říjnu. V říjnu se tedy mělo odvést 200 Kč, každopádně vy jste to odvedli až v lednu 2023, ok, 200 Kč, sice se zpožděním, ale zaplaceno. Takže za mě vše správně zaplaceno a nic doplácet nebudete. Pojištění se platí poprvé vždy zpětně a dopředu se platí jen pokud v daném čtvrtletí máte platné pracovněprávní vztahy. Když jsem odpovídala na vaši původní otázku, předpokládala jsem, že dohody budou platné ještě např. v dubnu. Platilo by se za 1Q 2023 a zároveň za 2Q 2023, protože tam jsou platné PPV. Rozumíme si? Kdyžtak se dál ptejte.
Strašně moc děkuji, 2021 rozumím, 2022 3Q se počítá z období 7-9/2022, je to tak? tzn. v říjnu zpětně 100 Kč za 7-9 a zároveň dopředu za 10-12/2022? a co kdyby přibyl třeba od listopadu HPP, to by se pak v lednu doplatilo? popravdě moc nechápu, proč se za 10-12/2022 neplatí taky zpětně v lednu. Předem děkuji za trpělivost.
kdyby přibyl v listopadu HPP, tak se nic nedoplácí, ale pokračujete v řádném placení, tj. na I.Q/23 v lednu už byste rovnou zaplatil vyšší částku vypočítanou ze IV.Q/22 a ne tu minimální 100 Kč. Zpětně se platí výhradně jen úplně poprvé, kdy se zaměstnavatel "přihlásí-zaregistruje" v nějakém čtvrtletí, na který dosud uhrazeno nebylo. A také se výpočet výjimečně počítá z daného čtvrtletí a platba se provede 2x, na čtvrtletí vzniku a klasicky "dopředu".
Jste strašně moc hodní a vysvětlujete to precizně, ale já si asi stojím na vedení. :-)
Píšete, že jen poprvé, jak se firma registruje, se platí 2x, jednou dopředu a jednou zpětně, to chápu. Ale v tom roce 2022 se taky mělo platit zpětně v říjnu za ten 2Q a zároveň dopředu na 3Q a tomu pořád nerozumím. Zaúčtováno ty dvě platby pak budou ke kterému datu prosím?
Když Vám už neplyne povinnost platit tohle pojištění, je potřeba se z pojištění odhlásit, jakmile Vám zase vznikne je potřeba se zase přihlásit. Takže jste se měli odhlásit v roce 2021 a znovu se pak přihlásit v roce 2022, a zase se to bere jako nové přihlášení, tedy platí se zase jednou zpětně a jednou dopředu. Co se týká zaúčtování s tím Vám úplně nepomohu, jednu platbu bych zaúčtovala do 2Q (tedy 30.6.2022)a tu druhou platbu nechala ve 3Q.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.