Vlákno názorů k dotazu Do kdy mně může přijít kontrola z FÚ? od Anonymní - Re: Do kdy mně může přijít kontrola z...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 1. 2006 18:37

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Do kdy mně může přijít kontrola z FÚ
    Počítání lhůty (pokud jste nevykázal daňovou ztrátu): Doměřit mohou tři roky. Lhůta počíná běžet od prvého dne roku, který následuje po roce, ve kterém byla povinnost podat daňové přiznání. Ve vašem případě za rok 2000 jste měl povinnost půodat DP do 31.3.2001 (případně do 30.6.2001). Lhůta tří let počala běžet následující rok, tedy 1.1.2002. Za rok 2000 vám již nemohou doměřit daň z příjmů, ale to pouze za předpokladu, že jste nevykázal daňovou ztrátu. V případě daňové ztráty se lhůta pro doměření prodlužuje o 10 let. Archivace dokladů - lhůta není stejná pro všechny doklady. Musíte se řídit příslušnými zákony.

• 1. 1. 2006 18:43

děkuji, takže rok 2000 a 2001 je již OK, rok 2002 tedy jeste až do konce roku ne? na DPH je to to samé? děkuji

• 2. 1. 2006 12:00

Proč když mám ztrátu by de měla prodlužovat, pokud FU neucinil zadny krok viz
    Prekluzivní lhůty v podstatě stanoví dobu, po kterou trvá nárok státu na vyměření či dodatečné vyměření daně. Obecně je tato prekluzivní lhůta upravena v ustanovení paragrafu 47 zákona o správě daní a poplatků. Právo státu na daň zaniká uplynutím tří let od konce zdaňovacího období, ve kterém vznikla povinnost podat daňové přiznání či hlášení. To platí za předpokladu, že správce daně neučiní žádný úkon, který je způsobilý běh tříleté lhůty přerušit. V praxi je nejčastějším úkonem způsobilým přerušit běh prekluzivní lhůty zahájení daňové kontroly.

Přerušení běhu lhůty znamená, že se nepřihlíží k dosud uplynulé lhůtě a ta se stává právně bezvýznamnou. Tříletá lhůta začne běžet znovu, a to od konce kalendářního roku, ve kterém se daňový subjekt o úkonu přerušujícím lhůtu dozvěděl. K přerušení lhůty může dojít opakovaně, avšak nejpozději lze vyměřit či dodatečně doměřit daň do deseti let od konce zdaňovacího období, ve kterém vznikla povinnost podat daňové přiznání či hlášení.

>Počítání lhůty (pokud jste nevykázal daňovou ztrátu):

• 2. 1. 2006 13:22

ZDP § 38r odst. 2: Lze-li uplatnit daňovou ztrátu nebo její část ve zdaňovacích obdobích následujících po zdaňovacím období, v němž daňová ztráta vznikla, jako položku odčitatelnou od základu daně, lhůta pro vyměření jak pro zdaňovací období, v němž daňová ztráta vznikla, tak i pro všechna zdaňovací období, za která lze tuto daňovou ztrátu nebo její část uplatnit, končí současně se lhůtou pro vyměření za poslední zdaňovací období, za které lze daňovou ztrátu nebo její část uplatnit.
    Doba " o 10 let " nebyla uvedena správně, mělo být na 10 let.
    Např.: pokud vznikla ztráta v r. 1996, pak lze doměřit daň naposledy 31.12.2007 (1996+7=2003. Za rok 2003 se podává DP v 2004 a lhůta počíná běžet od 1.1.2005 a končí 31.12.2007, pokud nebyl učiněn krok k přetržení lhůty). Pokud ztráta vznikla ve zd. období, kdy je možno odečíst ztrátu již pouze po období 5 let, pak se lhůta pro vyměření prodlouží na 8 let (ztráta v 2004+5=2009, doměřit lze nejpozději v r. 2013.

• 2. 1. 2006 14:45

Vlaďka (neregistrovaný)

To máte sice správně, ale NSS už judikoval, že toto se týká pouze poplatníků, kteří obdrželi investiční pobídky.

• 2. 1. 2006 14:56

§ 38r odst. se týká poplatníků, kterým byla poskytnuta investiční pobídka. V odstavci 2 (a ani 3) se o invest. pobídkách nehovoří a ani celý § není určen příjemcům invest. pobídek.
    Neznám vámi jmenovaný judikát, tak nemohu posoudit. Já se zatím budu držet svého výkladu. Jistě to ale může být námět k zamyšlení ostatním.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).