Vlákno názorů k dotazu ZMR/DPČ a odvody od Líba - Nevím, jestli zrovna já vám to dokážu vysvětlit,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 8. 2023 18:19

Líba

Nevím, jestli zrovna já vám to dokážu vysvětlit, ale nikdo se neozval, tak to aspoň zkusím.

Uzavřete PP nebo DPČ. Obojí může být ZMR, což zjistíte podle znění smlouvy nebo dohody. Jak sama píšete, "ZMR - pokud je sjednána výše odměny do limitu (4 000 Kč), nebo pokud výši nelze stanovit. To je jasné."

Pokud je odměna nejvýš 3.999,- Kč, tak neodvádíte ani SP, ani ZP. To, že "ZP se musí odvést vždy, z každé částky", jste si možná spletla s příjmy OSVČ. Vy se řídíte zákonem č.48/1997 Sb., § 5 a), kde se odkazují na výjimku, že pokud se nedosáhne započitatelného příjmu na nemocenské pojištění, tak se neplatí ani ZP.

Předpokládám, že zaměstnanec nemá povinnost odvádět ZP do minima, to by bylo další vyprávění.

• 30. 8. 2023 19:05

Nick

Děkuji mockrát.

Tento problém byl spíše pro účely sebevzdělání. Studoval jsem a nějakým způsobem už to poté snad pochopil.

ZMR může být u DPČ (odvody se posuzuji k limitu), nebo může být u pracovního poměru (SP k limitu, ZP se odvede vždy).

Takto jsem to pochopil po různém prostudování, tak snad jsou mé závěry správné.

A Vám ještě jednou mockrát děkuji za odpověď. Přeji pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).