Dobrý den,
přiznání se podává vždy, když jste nakoupili službu- provizi.
například:
Pokud jste měli přes booking ubytování v září, tak začátkem října booking vystaví fakturu na provizi za období září. Vzhledem k tomu, že se jedná o službu za září, pak podáváte přiznání za září.
Pokud jste v říjnu přes booking nic nepronajali, tak žádná provize nebude fakturována a není z čeho odvádět DPH- přiznání se nepodává.
To je moje zkušenost, řešila jsem to poprvé asi v září 2023. Registraci jsem konzultovala s F.ú., aby rychle přidělili DIČ, které jsme okamžitě sdělili bookingu. Ten pak začal vystavovat faktury bez DPH.
Děkuji za odpověď. Takže se bude podávat přiznání následující měsíc po plnění (klasika u DPH). Jestli ještě můžu dotaz - Booking začne vystavovat faktury bez DPH? Volala jsem si na FÚ a paní mi řekla, že se teď snaží vyrozumívat všechny kteří takto pronajímají, aby se to srovnalo. Ještě jednou děkuji.
V mém případě se jednalo o fyz. osobu.
Sdělit bookingu DIČ není problém, ale musí se dát ověřit, že je osoba plátcem DPH. Toto jsme zvládli asi do 14 dnů a tak následující faktura byla již správná.
Jen upřesním, že se nejedná o moji osobu, ale moji známou. Zcela náhodou se zmínila, že začala využívat bookung, takže nebyla na podnikání zcela připravená. Ani já jsem neměla konkrétní představu oč přesně jde a jak to funguje, jen jsem tušila, že je v tom více povinností, než si nepodnikající uvědomují. Jako první jsem se dočetla, že tyto společnosti od r. 2023 mají do 1/ 204 oznamovací povinnost F.ú. Takže pokud to klapne, tak Fú bude znát nejen jména ale i výši plateb a čísla bankovních účtů. Pak je jen krůček k tomu, aby si zjistili, jak a jestli vůbec jsou takové příjmy zdaňovány a osba je alespoň identifikovanou osobou k DPH.
Nejsem v tom zcela zběhlá a ani tomu nevěnuji tolik pozornosti. Takže pokud se tu najde někdo, kdo má více informací nebo přesnější informace, bude pro Vás přínosnější než já.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.