Názor k dotazu Student DPP od EvaLi - Pravidla provádění ročního zúčtování nejsou nijak složitá. Pokusím...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2024 19:59

EvaLi

Pravidla provádění ročního zúčtování nejsou nijak složitá. Pokusím se vypíchnout nejdůležitější věci. RZD provede zam-tel na základě žádosti zam-ce podané do 15.2. následujícího roku. Je na to samostatný "papír", kde uvede další věci třeba, které snižují základ daně, které chce uplatnit (životka, penzijko, úroky, dary a další) anebo má něco dalšího ke slevám na dani. RZD provádí poslední zaměstnavatel v roce (pokud např. odejde zam-ec do důchodu v září a požádá o RZD, zam-tel je povinen ho provést. Totéž třeba student v létě na brigádě. Zaměstnavatel vlastně v tu chvíli nahrazuje FÚ a o vyplacené přeplatky z RZD si poníží odvod na dani (třeba i víc měsíců, protože v tu chvíli vlastně vrácenou daň platí ze svého. Pozor na závěr: RZD se může provést jen těm osobám, které nejsou povinni sami podávat Přiznání na FÚ.
    Příjem 811.506 Kč, sražené zálohy 90.975 Kč
    811.500 /zaokrouhluji na celé stokoruny dolů/, z toho 15 % /krát 0,15/ = 121.725 (daň). Odečtu základní slevu 30.840 a mám povinnost státu zaplatit 90.885. Zam-tel mě strhnul 90.975, tak mám přeplatek 90 Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).