Vlákno názorů k dotazu Student DPP od EvaLi - Pravidla provádění ročního zúčtování nejsou nijak složitá. Pokusím...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2024 19:59

EvaLi

Pravidla provádění ročního zúčtování nejsou nijak složitá. Pokusím se vypíchnout nejdůležitější věci. RZD provede zam-tel na základě žádosti zam-ce podané do 15.2. následujícího roku. Je na to samostatný "papír", kde uvede další věci třeba, které snižují základ daně, které chce uplatnit (životka, penzijko, úroky, dary a další) anebo má něco dalšího ke slevám na dani. RZD provádí poslední zaměstnavatel v roce (pokud např. odejde zam-ec do důchodu v září a požádá o RZD, zam-tel je povinen ho provést. Totéž třeba student v létě na brigádě. Zaměstnavatel vlastně v tu chvíli nahrazuje FÚ a o vyplacené přeplatky z RZD si poníží odvod na dani (třeba i víc měsíců, protože v tu chvíli vlastně vrácenou daň platí ze svého. Pozor na závěr: RZD se může provést jen těm osobám, které nejsou povinni sami podávat Přiznání na FÚ.
    Příjem 811.506 Kč, sražené zálohy 90.975 Kč
    811.500 /zaokrouhluji na celé stokoruny dolů/, z toho 15 % /krát 0,15/ = 121.725 (daň). Odečtu základní slevu 30.840 a mám povinnost státu zaplatit 90.885. Zam-tel mě strhnul 90.975, tak mám přeplatek 90 Kč.

• 14. 2. 2024 0:14

no name

A vyúčtování zálohově daně, i když nulové, se podává pouze s přílohou č.1? Vůbec neznám ten formulář na vyúčtování zálohové daně, čili právě i tápu nad tím, zda je nějaká příloha kde musím vyplňovat člověka po člověku - tím myslím, jestli musím psát nějaký seznam lidí s údaji - jméno, příjmení, datum narození, kolik si vydělal, atd... Nebo v tom formuláři jsou obecné informace a všude stačí vypsat pouze nulové částky? Další věc je, že jsme měli přes léto opravdu jen brigádníky studenty, kteří nám přišli pár dnů na pomoc a měli výdělek do 10tis. za měsíc s podepsaným prohlášením, a nikdo mě prozatím nepožádal o roční zúčtování daně... Ale tak i či tak jako zaměstnavatel máme povinnost podat vyúčtování že? Nezáleží na tom, že nikdo z nich se mi neozval a nepožádal o to? Prosím o rady, možná hloupé otázky, ale je to pro mě nové a neustále pročítám různé články, pravidla a zákony... Děkuji mockrát.

• 14. 2. 2024 10:25

Líba

Tiskopis se jmenuje "Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti" a váš mzdový program ho jistě umí. Jestli děláte mzdy ručně, tak je např. tady:

https://businesscenter.podnikatel.cz/sablony/s5-vyuctovani-dane-z-prijmu-fo-zavisla-cinnost.aspx

Tam se uvádí daň, kterou jste strhli zaměstnancům a odvedli FÚ, bonusy, které jste vyplatili zaměstnancům, kteří uplatňují daňové zvýhodnění na děti, přeplatek z RZD za předešlý rok, který jste zaměstancům vyplatili.

Uvádí se jenom počty zaměstnanců podle mzdových listů, žádné jmenné seznamy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).