Pravidla provádění ročního zúčtování nejsou nijak složitá. Pokusím se vypíchnout nejdůležitější věci. RZD provede zam-tel na základě žádosti zam-ce podané do 15.2. následujícího roku. Je na to samostatný "papír", kde uvede další věci třeba, které snižují základ daně, které chce uplatnit (životka, penzijko, úroky, dary a další) anebo má něco dalšího ke slevám na dani. RZD provádí poslední zaměstnavatel v roce (pokud např. odejde zam-ec do důchodu v září a požádá o RZD, zam-tel je povinen ho provést. Totéž třeba student v létě na brigádě. Zaměstnavatel vlastně v tu chvíli nahrazuje FÚ a o vyplacené přeplatky z RZD si poníží odvod na dani (třeba i víc měsíců, protože v tu chvíli vlastně vrácenou daň platí ze svého. Pozor na závěr: RZD se může provést jen těm osobám, které nejsou povinni sami podávat Přiznání na FÚ.
Příjem 811.506 Kč, sražené zálohy 90.975 Kč
811.500 /zaokrouhluji na celé stokoruny dolů/, z toho 15 % /krát 0,15/ = 121.725 (daň). Odečtu základní slevu 30.840 a mám povinnost státu zaplatit 90.885. Zam-tel mě strhnul 90.975, tak mám přeplatek 90 Kč.
A vyúčtování zálohově daně, i když nulové, se podává pouze s přílohou č.1? Vůbec neznám ten formulář na vyúčtování zálohové daně, čili právě i tápu nad tím, zda je nějaká příloha kde musím vyplňovat člověka po člověku - tím myslím, jestli musím psát nějaký seznam lidí s údaji - jméno, příjmení, datum narození, kolik si vydělal, atd... Nebo v tom formuláři jsou obecné informace a všude stačí vypsat pouze nulové částky? Další věc je, že jsme měli přes léto opravdu jen brigádníky studenty, kteří nám přišli pár dnů na pomoc a měli výdělek do 10tis. za měsíc s podepsaným prohlášením, a nikdo mě prozatím nepožádal o roční zúčtování daně... Ale tak i či tak jako zaměstnavatel máme povinnost podat vyúčtování že? Nezáleží na tom, že nikdo z nich se mi neozval a nepožádal o to? Prosím o rady, možná hloupé otázky, ale je to pro mě nové a neustále pročítám různé články, pravidla a zákony... Děkuji mockrát.
Tiskopis se jmenuje "Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti" a váš mzdový program ho jistě umí. Jestli děláte mzdy ručně, tak je např. tady:
https://businesscenter.podnikatel.cz/sablony/s5-vyuctovani-dane-z-prijmu-fo-zavisla-cinnost.aspx
Tam se uvádí daň, kterou jste strhli zaměstnancům a odvedli FÚ, bonusy, které jste vyplatili zaměstnancům, kteří uplatňují daňové zvýhodnění na děti, přeplatek z RZD za předešlý rok, který jste zaměstancům vyplatili.
Uvádí se jenom počty zaměstnanců podle mzdových listů, žádné jmenné seznamy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.