Hlavní navigace

Názor k dotazu Kontrola ELDP , dodatek k prac.smlouvě nebo nová smlouva od without nickname - Splatnost popisujete v souladu s dikcí ZP, tzn....

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2024 17:03

    without nickname

    Splatnost popisujete v souladu s dikcí ZP, tzn. že mzda za práci vykonanou v únoru je splatná nejpozději 31.3. Splatnost může být sjednána nebo stanovena i jinak, ale např. týdenní splatnost u nás tradici a navíc NS se vyslovil, že pokud to zaměstnavatel neumí naformulovat, má se držet zákonné dikce - viz vaše citace.
    Splatnost mzdy je období, přičemž zaměstnavatel v jeho rámci sjedná, stanoví nebo určí výplatní termín (=den, kdy bude mzda vyplácena). Výplatní termín je tedy technikálie.
    Včera jsme si řekli, že výplatní termín nemáte sjednaných, takže ho můžete měnit bez ohledu na vůli zaměstnanců. Změnu provedete buď ve VP a všem zaměstnancům předáte písemnou informaci, ve které na VP odkážete, NEBO předáte písemnou informací, která bude tu změnu obsahovat přímo. V informací by mohlo být zmíněno, že toto rozhodnutí nahrazuje informaci o výplatním termínu obsaženou v PS.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).