Ono to je ještě složitější (pokud bude toto znění schváleno a do konce června ve sbírce).
Podstatné bude od 1.1.2025, zda jako zaměstnavatel budete první, který požádal o "záměr uplatňovat režim oznámené dohody". I pro mě je tento termín nový a asi se o tom moc nediskutovalo ?? Pokud Vás někdo nepředběhne, tak pak jsou ty částky, kdy se nebude muset odvádět při takového oznámené dohodě 10 999,- a při neoznámené (kdy budete mít potvrzeno ze sociálky, že Vám tuto žádost záměru zamítli - někdo Vás předběhl) bude částka 4 999,-.
Myslím, že vznikne ještě hodně nejasností a budeme diskutovat :-(
Paní ale píše, že "její" dohodář nemá DPP jinde. Takže tam nebude žádná konkurence, která by si ho mohla přihlásit a mít ten limit vyšší. Jinak máte pravdu, brala jsem limity tak, jak byly pro letošek, pro příští rok se mohou zvednout a u DPČ téměř jistě i zvednou.
Nicméně nemusí to být nějaká šílená klikačka, kdo bude první. To bude možná jen u části dohodářů, jinak spíš bude prostě na dohodě s tím člověkem, kde si přeje mít ten vyšší limit a ten zaměstnavatel si ho přihlásí. Zásadní bude, jak bude schopný registr ČSSZ stíhat a zvládat, mělo by tam jít vidět, zda někdo u toho daného člověka už je zaregistrovaný nebo nikoliv.
Osobně bych to viděla na další kolonku ve vstupním dotazníku - jestli má DPP i jinde. Pokud ano, tak domluva se zaměstnancem a jeho vedoucím, jak to vidí časově a finančně a kde bude DPP "hlavní". A nemyslím, že by bylo logické jít do varianty DPP jiné než té "hlavní". Pokud bude limit na odvody stejný jako pro DPČ, tak je podle mě logičtější, dát DPČ, protože tam může odpracovat více hodin a navíc jestli to dobře chápu, tak na DPČ se ta měsíční hlášení vztahovat nebudou, takže i míň práce. Abych to shrnula, asi budeme mít prostě na DPP jen ty, kteří jinde DPP mít nebudou, tudíž budou mít tu oznámenou variantu s vyšším limitem a pokud by měli mít více DPP a u nás by nechtěli tu oznámenou, pak prostě uzavřeme DPČ a ne DPP. Jediný problém by byli ti, kteří u nás uzavřou DPP s tím, že jsme jediní či ti "hlavní" a pak si to rozmyslí, nebo se změní situace. Ale počítám, že to bude pár jednotlivců.
Ano, dobrý nápad a tak jsme se oklikou dostali v podstatě k částečnému vyřešení problému ohledně více dohod... Jen prosím, zeptám se ještě - myslíte ta DPČ by byla malého rozsahu, nebo klasicky přihlásit a pak se zařídit s odvody, jak by vycházelo (teď je nad 4 000,- pro odvod), více s odvody?
Děkuji
Nejsem si jistá, jestli rozumím otázce. Zda je o zaměstnání malého rozsahu se myslím určuje podle dohody a toho, jak jsou tam uvedené hodiny či odměna. A pokud to ZMR je, pak se stejně hlásí až při překročení hranice. Jinak u nás máme brigádníky, co i při DPČ chtějí být bez odvodů, takže si to prostě hlídají a jsou vždy pod hranicí. Jiní chtějí naopak pracovat víc hodin, odvody jim nevadí. Ono překročit ten limit jen o pár hodin je hrozně nevýhodné, pak člověk odpracuje víc a dostane míň, než kdyby se hodinami do limitu vešel. Takže jen málokdy se mi stane, že bych měla brigádníka, který je někdy nad hranicí a jindy pod ní.
Ještě jsem nepotkala člověka, který by tak miloval práci, že by chtěl pracovat v režimu, kdy má třeba za 22 hodin menší peníze, než když odpracuje 20. Ale pravda, ona práce v prodejnách, na poli, u linky apod. není pro většinu lidí vysněný job. Nicméně zaměstnance na toto upozorním a rozhodnutí je samozřejmě na nich a na možnostech provozu. A mám jednu dobrou duši, která je ochotná zaskočit za jinou kolegyni i přesto, že se jí právě stane, že odpracuje víc a dostane míň. Že by to brala ale jako výhodné, to fakt teda ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.