Vlákno názorů k dotazu Minimální mzda DPČ od AnonymníJiřinaH. - Re: minimální mzda DPČ Ne, nemusí. Kdo si však...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2006 13:29

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Re: minimální mzda DPČ
    Ne, nemusí. Kdo si však dohodne dobrovolně mzdu nižší ?

• 4. 1. 2006 16:21

Martin (neregistrovaný)

V otázce i první odpovědi se směšují dva pojmy - mzda a odměna. U DPČ náleží zaměstnanci odměna, a na tu se nevztahuje nařízení vlády o minimální mzdě.

Samozřejmě je mít třeba v patrnosti, že DPČ a ještě více DPP jsou pod zvýšenou kontolou státních úřadů, kteří se ptají proč zaměstnance zaměstnávate tímto způsobem a ne na pracovní smlovu.

Pokud tedy uzavřete DPČ jen proto abyste nemusel platit zaměstnanci minimální mzdu můžete se dostat do problémů.

• 4. 1. 2006 17:15

Jiřka (neregistrovaný)

Děláte si srandu? Sjednání DOPP i DOPČ je zákonný způsob dle Zákoníku práce. Pokud jsou dodrženy všechny podmínky ke sjednání DOPP (tzn. sjednání provedení, tedy nikoli soustavné provádění, určitého úkolu při předpokládaném počtu hodin max. 100 v roce), pak NIKDO tuto dohodu nemůže svévolně přehodnotit např. na DOPČ. A pokud s někým sjednám DOPČ (opět při dodržení podmínek - v průměru 20 h týdně), pak si nikdo nemůže dovolit nařknout mě z toho, že jsem tuto dohodu sjednala jen proto, abych ušetřila a požadovat, abych s tím člověkem sjednala pracovní poměr. Nemají ani právo, se mě ptát, proč zaměstnávám tímto a ne jiným způsobem. Přesněji řečeno, zeptat se mohou na kdeco, ale pokud jsem dodržela všechny podmínky stanovené Zákonem, pak na tak debilní otázku já nejsem povinna jim vůbec odpovídat. Zda si s tím zaměstnancem sjednám DOPČ nebo pracovní poměr se zkráceným úvazkem, je POUZE věc moje a toho zaměstnance!

• 6. 1. 2006 3:23

Karl.Karel (neregistrovaný)

Plne s vami souhlasim, ale jen doplneni.
    DOPC je pouze u tech co maji hlavni pr. pomer a nemaji-li jej tak se stava hlavnim a doplacite za nej do minimalniho vymer. zakladu zdravotniho. To se mi stalo asi pred 6 lety, kdy me to stalo par penez a ten .... uz nebyl k mani. U zkracneho pracovniho pomeru mi to program vzdy dopocita do minimalnich plateb.

Nevim zda jem dobre popsal co jem chtel jina se mejte krasne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).