Re: stravenky
Do nákladů si dáte přímo provizi a uplatníte DPH, pokud jste neplátci DPH, tak date přimo do nákladů (518) hodnotu i s DPH. Stravenky date na 213, pak ve vnitřním účetním dokladu nebo ve mzdách dáte 45% uhradit zaměstnanci, tj. z jedné stravenky 27,-- Kč 335/213 a 55% si dáte do nákladů, tj. 33,-- 527/213.
Re: stravenky
---------------------------------------------------
Proč si myslíte, že manip.popl. nepatří do ceny stravenky a je běžným daňovým nákladem i s odpočtem DPH? Já bych ho
naopak zahrnula do výpočtu pro 55% jako daň.výdaj a DPH
bych neuplatňovala.
Můžu se zeptat z kolika korun se počítá těch 70% jako horní hranice
daň.uznatelnosti stravenek. Sazba stravného 58-69 Kč, takžse z těch 69 Kč ????
Děkuji všem.
Re: stravenky
Namin. poplatek určitě nepatří do hodnoty stravenky. Stravenka je cenina a jako takova musi mit k 31.12. přesný zůstatek. TO znamena, že pokud do konce roku nevyčerpate všechny nakoupene stravenky, musite pak na účtu 213 evidovat přesné kusy, např. 12 ks po 60,--. Nesmí tam být nic jiného, žádné manipulační poplatky, ty jdou přímo do nákladů. Daň. uznatelnost stravenek se počítá z max. hranice sazby straveného na 5-12 h. Takže z těch 69 Kč.
Re: stravenky
Poplatek patří do hodnoty stravenky, v tom je nejčastější chyba při výpočtu výše příspěvku zaměstnavatele. To, že je stravenka cenina, je jiná věc, při inventuře kontrolujete, že je máte v příslušném množství a příslušné nominální hodnotě. Se skutečnou (účetní) hodnotou to nemá nic společného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.