Re: půjčka na založení sro
*** Především pokud někdo tvrdí, že Vašemu SRO poskytl půjčku, měl by to doložit - což určitě neexistuje. Investice do obchodního podílu je "soukromou" investicí společníka - společnost ani ostatní společníci s tím nemají co dočinění. Pokud si ovšem všichni společníci na svůj podíl půjčili, měli by všichni vracet - ale jako společníci. Další možností by bylo, aby věřitem společníků postoupil svou pohledávku společnosti. Ta mu za postoupení zaplatí kupní cenu (pohledávky) a pak "vymáhá" po společnících ***
Není to tak jednoduché, onen věřitel je mazaný a proto i když to byla půjčka, aby mohli složit zákl.vklad na účet, tak si nechal od všech 3 podepsat papír, že ty peníze půjčuje až s datem cca půl roku po založení. Jsou tam ale uvedeni jmenovitě jednotliví společníci, ale je tam taky razítko firmy. Teď 1 ze společníků svůj dluh již zaplatil ze svého, má na to podepsané potvrzení, že pod svým rod.číslem vrací půjčky tomu věřiteli. Věřitel si to nyní rozmyslel, chce ten papír zpátky (což mu samozřejmě nedá), protože mu došlo, že syn by to musel zacvakat taky ze svýho.Přitom synáček je tam jen proto,že otec půjčil peníze, nedělá nic,není ani zaměstnancem, nebyl zatím ani zisk. Zapeklitá situace. Díky za rady
*** Tak se tím moc netrapte. Pokud mají stejné podíly a půjčili si stejné peníze a půjčka je sepsána za společnost, vyplatťe ze společnosti. Pokud se tomu ostatní moc brání, pak se ještě pořádně podívejte na tu smlouvu o půjčce: jestli je opravdu dlužníkem společnost a kdo měl právo za společnost jednat ***
Problém je taky v tom, že je to už z r.2004 a já to nemám vůbec v účetnictví, neboť jsem ten papír viděla až dnes a to zatím jen letecky. Musím si ho pořádně přečíst. Ale jak účetně?, v r.04 mi bylo řečeno, že si to půjčili jako fyz.os. tak jsem se tím nezabývala. Podíly nemají stejné, největší podíl má právě ten syn.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.