Re: Výpověď - PROSÍM.
Ale na toto už jsem dnes odpovídala. Pokud zaměstnanec dostanec výpověď podle §46 písm. a až c, nebo se obě strany dohodnou na ukončení (dle §43) z důvodů, uvedených v §46 písm a až c, má zaměstnanec nárok na odstupné. Ve Vašem případě ani jedna strana netrvá na dodržení výpovědní doby, můžete se tedy dohodnout na ukončení (datum ukončení si dohodnete). Aby měl zaměstnanec nárok na odstupné, musí být v této dohodě zmíněna skutečnost, že se jedná o nadbytečnost.
Dohoda o ukončení pracovního poměru: zaměstnavatel xx a zaměstnanec xx se dohodli na ukončení pracovního poměru dnem xx. Důvod ukončení pracovního poměru - nadbytečnost zaměstnance.
Datum dohody a obě strany vyjádří souhlas svými podpisy. Jeden originál této dohody si nechá zaměstnavatel, druhý zaměstnanec.
Jde mi o to, že zaměstnanec nepřistoupil na dohodu, a dostal § 46 odst.1 c) a jestli je POVINNOST dodržet 3měsíční výpovědní dobu. Nikde jsem na toto nedostala odpověď. Že by si našel nové zaměstnání během měsíce a chtěl skončit dřív.Z naší strany jde samozřejmě o nadbytečnost a dostane odstupné.
Ale já už nevím, jak jinak Vám to mám napsat. Jestliže zaměstnanec nepřistoupil na dohodu a Vy jste mu museli dát výpověď podle §46c, tak musí být dodržena 3měsíční výpovědní doba. On si ale poté našel jinou práci a chce skončit dříve - dohodou. Vy také nejste proti, takže jestliže se dohodnete, není důvod dodržovat 3měsíční výp. dobu. Např. v prosinci jste mu dali výpověď 461c.Výpovědní doba začala běžet od 1.1. a pracovní poměr mu měl skončit 31.3.06. On ale teď přišel, že by chtěl skončit třeba 15.1.06. Pokud nemáte námitky a netrváte na tom, aby si to u Vás odpracoval, sepíšete spolu dohodu, že pracovní poměr končí 15.1. z důvodu nadbytečnosti. Tím pádem on 15.1. skončí, dostane zaplaceno za práci do 15.1., k výplatě dostane odstupné a hotovo. Už rozumíte?
>>>Ale na toto už jsem dnes odpovídala. Pokud
>>>zaměstnanec
>>>dostanec výpověď podle §46 písm. a až c, nebo se obě
>>>strany dohodnou na ukončení (dle §43) z důvodů,
>>>uvedených v §46 písm a až c, má zaměstnanec nárok na
>>>odstupné. Ve Vašem případě ani jedna strana netrvá na
>>>dodržení
>>>výpovědní doby, můžete se tedy dohodnout na ukončení
>>>(datum ukončení si dohodnete). Aby měl zaměstnanec
>>>nárok na odstupné, musí být v této dohodě zmíněna
>>>skutečnost, že se jedná o nadbytečnost.
>>>Dohoda o ukončení pracovního poměru: zaměstnavatel xx
>>>a zaměstnanec xx se dohodli na ukončení pracovního
>>>poměru dnem xx. Důvod ukončení pracovního poměru -
>>>nadbytečnost zaměstnance.
>>>Datum dohody a obě strany vyjádří souhlas svými
>>>podpisy. Jeden originál této dohody si nechá
>>>zaměstnavatel,
>>>druhý zaměstnanec.
>Ale já už nevím, jak jinak Vám to mám napsat. Jestliže
>zaměstnanec nepřistoupil na dohodu a Vy jste mu museli
>dát výpověď podle §46c, tak musí být dodržena 3měsíční
>výpovědní doba. On si ale poté našel jinou práci a
>chce skončit dříve - dohodou. Vy také nejste proti, takže
>jestliže se dohodnete, není důvod dodržovat 3měsíční
>výp. dobu. Např. v prosinci jste mu dali výpověď
>461c.Výpovědní doba začala běžet od 1.1. a pracovní poměr mu
>měl skončit 31.3.06. On ale teď přišel, že by chtěl
>skončit třeba 15.1.06. Pokud nemáte námitky a netrváte
>na tom, aby si to u Vás odpracoval, sepíšete spolu
>dohodu, že pracovní poměr končí 15.1. z důvodu
>nadbytečnosti. Tím pádem on 15.1. skončí, dostane zaplaceno za
>práci do 15.1., k výplatě dostane odstupné a hotovo. Už
>rozumíte?
Rozumím, mockrát děkuji za trpělivost.
Doplním, § 44 odst.3, výpověď, která byla doručena druhému účastníku, může být odvolána pouze s jeho souhlasem, odvolání i souhlas je třeba provést písemně. V praxi by měl zaměstnanec požádat písemně o odvolání výpovědi ze strany zaměstnavatele, ten by měl písemně odvolat a výslovně uvést souhlas zaměstnance a potom teprve sepsat dohodu.pája
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.