Re: bezpodílové spol.manželů
Je mi líto, ale asi to tak bude. Měla by jste mu vyplatit 1/2 z odhadní ceny bytu. Teď jsme řešili dědictví - paní zaplatila taky členský podíl do družstva a pozůstalí - 2 bratři se museli vypořádat tak jak píšu výše. Taky si jeden myslel, že ho vyplatí 1/2 z člen.podílu, ale bohužel :-(((
>>Asi 4.1. jsem žádala o radu ohledně družstevního
>>bytu.
>>Trochu znova nastíním situaci. Za svobodna jsem
>>získala nájem k bytu. Vdala jsem se a během manželství
>>bylo
>>založeno družstvo, složili jsme členský podíl. Nyní
>>jsme v rozvodovém řízení a nevím, co a kolik budu
>>muset
>>manželovi zaplatit, když v bytě zůstávám já s
>>nezletilými dětmi.Nepochopila jsem, že budu muset
>>manželovi
>>zaplatit 1/2 tržní ceny družstevního bytu. Vždyť to
>>není
>>náš majetek. Vlastníkem bytu je družstvo, my jsem
>>pouze nájemci, kteří zaplatili podíl. Maximálně bych
>>měla mu najít náhradní byt, ale jelikož se odstěhoval
>>dobrovolně ke své matce, tak i to je zavádějící.
>>Nechci
>>ho vůbec nějak "oškubat", ale myslím si, že bych mu
>>měla dát polovinu podílu na družstvu.
>
>Je mi líto, ale asi to tak bude. Měla by jste mu
>vyplatit 1/2 z odhadní ceny bytu. Teď jsme řešili dědictví
>- paní zaplatila taky členský podíl do družstva a
>pozůstalí - 2 bratři se museli vypořádat tak jak píšu
>výše. Taky si jeden myslel, že ho vyplatí 1/2 z
>člen.podílu, ale bohužel :-(((
>
Uvádímpřípad z praxe, který není jediný - v případě rozvodu manželství se družstevní byt oceňuje cenou obvyklou, t.j. tržní v daním místě a čase. Soud totiž vychází z reálné hodnoty jakou má družstevní byt, i když není ve vlastnictví a jeho "prodej" se realizuje převodem členských práv, povinností, podílu atd.. Takže se připravte na úhradu 1/2 tržní ceny bytu - platnými členy družstva jste přece (byli) oba a celý byt (výlučné užívací právo k němu) přece zůstane jen Vám. Kdybyste ten byt "prodávala", budete chtít také jen hodnotu členského podílu ? Autor zprávy: Anonymní
Čas zápisu: 5.1.2006 9:14
Pro lepší pochopení si zkuste odpovědět na otázku, kolik peněz budete chtít po tom, komu byste (teoreticky) Váš družstevní byt "prodávala", t.j. převáděla na něj členská práva a povinnosti, s nimiž je spojeno užívací právo k dr. bytu. Je pravdou, že ten byt není Váš, ale pokud se s členstvím v družstvu (a nájmem dr. bytu) normálně kšeftuje, tak už i soudy uvažují v tržních cenách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.