Re: Jednatel do 400,-?
Danění se odvíjí od toho, zda má nebo nemá podepsané prohlášení. Pokud by měl podepsané prohlášení a uplatňoval tedy slevu na dani, nebyla by daňová záloha žádná. Pokud už ale má podepsané prohlášení jinde a uplatňuje slevu na dani jinde, tak tady by podepsat nemohl a pak se z každé koruny, kterou dostane, sráží daň 15% (až do výše 5000 hrubé mzdy za měsíc). Pokud je hrubá mzda vyšší než 5000 Kč, pak se sráží daň zálohová, a to nejméně 20% z celé částky.
Paní Jiřko, já jsem myslela, že pokud nepodepíše prohlášení, je to nejméně 20% záloha (pokud to není dohoda o provedení práce) - takže těch 15% by byla srážková daň a už by se to nikde neuvádělo, jen zaměstnavatel by to uvedl na ročním vyúčtování srážkové daně? J.F.
Znám i takové jednatele, kteří nemají žádný oficiální jiný příjem a činnost v s.r.o., kde jsou jediným společníkem a zároveň jednatelem vykonávají zdarma. Proto mě napadlo zpětně tam doúčtovat tu odměnu 400,- za měsíc kvůli zvýšení nákladů, ale zase to nestojí za ty komplikace se zdaňováním. Navíc takhle si platí zdravotní sami jako osoba bez zdanitelných příjmů, pokud by něco pobírali od s.r.o., musela by za ně odvádět celou minimální částku (i když z jejich peněz) Ale tohle si jen myslím, nedokázala mi to potvrdit ani vyvrátit žádná zdravotní pojišťovna. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.