Vlákno názorů k dotazu Pronikající vlhkost z domu souseda od Jaša - Re: Pronikající vlhkost z domu souseda Budete si muset...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2006 19:14

Jaša (neregistrovaný)

Re: Pronikající vlhkost z domu souseda
    Budete si muset sám odizovovat i tu společnou stěnu. Nikdo jej nemůže nutit, když mu vlhkost nevadí.

• 29. 1. 2006 8:36

graver (neregistrovaný)

To rozhodně ne. Občanské právo neposkytuje nikomu možnost poškozovat druhé jen proto, že jemu samotnému to nevadí.
    Vlastník nemovitosti se musí zdržet jednání, které vás poškozuje a zasahuje do vašich práv. Mimo to odpovídá za škodu, kterou tímto jednáním způsobil. Musíte tedy vyhodnotit závažnost situace (stupeň zavlhání, výskyt plísně) a jednoznačně určit příčinu. Pak, pokud soused nebude ochoten věc napravit, můžete se obrátit na přestupkovou komisi s žádostí o obnovení pokojného stavu dle §5 ObčZ, Tímto vám nezaniká nárok na úhradu způsobených škod.

• 29. 1. 2006 9:09

Jaša (neregistrovaný)

To se gravere opravdu seknul. Ona ta stěna je společná, společně ji stavěli a tak tedy nejspíš ten projektant před 100-200 lety udělal chybu. Neměli by na něm požadovat odstranění závady? Nedovedu si představit, že by soud mohl někoho donutit si izolovat zeď, když na to nemá a nebo nechce mít. Vlhkost ještě nikoho nezabila a dá se řešit pouze z jedné strany stavby. Jsou různé asanační omítky, kanálky, přístroje na odstranění vlhkosti, atd. Chce to pouze se snažit, pokud mi něco vadí a mohu to odstranit sám. Většina starších domů je vlhkých.

• 29. 1. 2006 9:34

graver (neregistrovaný)

>To se gravere opravdu seknul.
    Neseknul. Případ z mé praxe.
    >Ona ta stěna je
    >společná, společně ji stavěli a tak tedy nejspíš ten
    >projektant před 100-200 lety udělal chybu. Neměli by na něm
    >požadovat odstranění závady?
    Kdybych se domníval, že měli, napsal bych to.
    >Nedovedu si představit, že
    >by soud mohl někoho donutit si izolovat zeď, když na
    >to nemá a nebo nechce mít.
    Soud vás donutí nepůsobit škodu jiným nebo za ni nést odpovědnost. Vaše zákonná odpověnost není dotčena tím, jestli na to máte nebo ne. To už si snad představit dovedete.
    >Vlhkost ještě nikoho nezabila
    Vy vůbec nemáte tušení, o čem to je.
    >a dá se řešit pouze z jedné strany stavby.
    Nedá. Ještě jednou: neuvádím zde své fabulace.
    >Jsou
    >různé asanační omítky, kanálky, přístroje na odstranění
    >vlhkosti, atd.
    Otázka ale nezněla, jak se s tou vlhkostí technicky vypořádat.
    >Chce to pouze se snažit, pokud mi něco
    >vadí a mohu to odstranit sám.
    Přečtěte si dotaz ještě jednou - tazatel na své straně už izolaci má. Můžete mu samozřejmě poradit, aby ji zaplatitl i sousedovi. Já jsem odpovídal proto, abych poradil to, co se mi samotnému osvědčilo, ne proto, abych polemizoval s vámi.
    >Většina starších domů je vlhkých.
    Já v takovém bydlím a ten problém řeším. Studie o izolaci už ani nepočítám, proto vím, o čem mluvím.

• 29. 1. 2006 9:56

Jaša (neregistrovaný)

Tady by se dalo diskutovat. Jde o věc na kterou nemusí mít ani soudci stejný názor, tak si tazatel musí poradit sám. On totiž nikdo jiný než soud nemůže donutit souseda něco podniknout. A pokud by soud rozhodl, že to nějak musí napravit, neznamená to, že ten soused musí něco dělat. Pokud nemá finance, tak s ním žádný soud nehne a rozsudků může být několik. Ámen.

• 29. 1. 2006 10:14

graver (neregistrovaný)

>Tady by se dalo diskutovat. Jde o věc na kterou nemusí
    >mít ani soudci stejný názor, tak si tazatel musí
    >poradit sám. On totiž nikdo jiný než soud nemůže donutit
    Těch institucí před soudem je víc, ale soud je ta poslední. Asi bych se taky nesoudil - jen bych to zkusil touto cestou vést. Je to lepší, než nedělt nic. Spousta lidí změní názor, když jim věc místo souseda vysvětlí správní orgán.
    >souseda něco podniknout. A pokud by soud rozhodl, že to
    >nějak musí napravit, neznamená to, že ten soused musí
    >něco dělat. Pokud nemá finance, tak s ním žádný soud
    >nehne a rozsudků může být několik. Ámen.
    V tom máte bohužel pravdu. Soud může rozhodnout o odstranění závady, ale tím to může skončit. Pak nastupují jiná řešení, o těch tu ale psát nebudu, protože jsou sice zákonná, ale nečestná a nesportovní a takové rady Mirek Dušín nedává.

• 29. 1. 2006 17:31

Anonymní (neregistrovaný)

Četl někdo z vás stavební zákon? Ten hovoří něco o tom, že pokud vlastník nemovitosti z hyg.důvodů(plíseň ve zdech) ohrožuje majetek jiného, může přes nevoli vlastníka nařídit odstranění na jeho náklady.Slyšel o tom už někdo něco z prakt.stránky? I nestandartní zákonné řešení uvítám, když je zákon povoluje....Dík

• 29. 1. 2006 22:40

Jaša (neregistrovaný)

Neslyšela jsem něco o plísni, ale zažila jsem, že si na chalupě přes zimu postavil soused na mém pozemku koupelnu. Dříve ty splašky vyléval nám za plot, kde jsme měli sezení. Stavební zákon byl na mé straně neboť v létě nás obtěžoval zápachem. Hygienik se vyjádřil, že když ta h.... vylévá na svůj pozemek, tak s tím nic neudělá. To jsme ještě nebyli v EU, nyní už ani to nemůže, ale to neznamená, že to nedělá. Pouze už o kousek dál. Nejenom stavební zákon, ale i jiné právní normy zaručují nedotknutelnost vašeho majetku. Se stavebním odborem jsme řešili tu jeho stavbu na mém pozemku,
    nařídili mu to zbourat, předali to kraji a nic. Měla jsem ještě možnost
    jít k soudu a měla bych o jeden papír navíc. Ale nikdo by jej nedonutil. Zbourání na náklady provinilce je sice hezká věc, ale někdo to musí zaplatit a pak vymáhat. A pokud je jasné, že nemáte kde brát, tak do toho nikdo nepůjde. Ani MěÚ. Takže mi ta plíseň připadá jako maličkost. Tím nechci říci, že to podceňuji, je to ze zdravotního hlediska asi horší než přijít o kus pozemku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).