Re: Zaúčtování certifikace ISO
Ptala jsem se na to před časem a máte pravdu, že se názory lišily. Proto jsem se prozatím rozhodla k opatrnosti - do nákladů až po získání certifikátu, časově rozlišit podle doby trvání. Je to jen můj názor, možná ještě změním do podání DP, jestli se dozvím něco nového. J.F.
>>Prosím moc o radu,
>>v roce 2005 podepsala naše firma smlouvu k přípravě
>>certifikace ISO,
>>dle této smlouvy byla provedena část přípravy která
>>byla naší firmě fakturována.
>>Jak mám zaúčtovat tuto přípravu pro získání
>>certifikace ISO v roce 2005 ?
>>V roce 2006 bude dokončena příprava a měli by jsme
>>získat certifikát .
>>Jak by mělo být zaúčtováno dokončení přípravy a
>>získání certifikátu.
>>Pročetla jsem předešlé dotazy k tomuto tématu ale
>>jasný návod jsem nenašla.
>>Předem děkuji.
>**********************************
>Ptala jsem se na to před časem a máte pravdu, že se
>názory lišily. Proto jsem se prozatím rozhodla k
>opatrnosti - do nákladů až po získání certifikátu, časově
>rozlišit podle doby trvání. Je to jen můj názor, možná
>ještě změním do podání DP, jestli se dozvím něco nového.
>J.F.
>***********************************
Já jsem o ISO před časem dost psala - propagovala jsem názor vytvoření nehmotného majetku a odpisování, ale teď také nevím...
Vytvoření NM a odpisování mi bylo řečeno na školení ing.Kelblovou z min.financí, zároveň mi to řekl náš auditor, ale každý by do NM zahrnul jiný druh nákladů na ISO (jednou veškeré náklady vč.přípravných prací, podruhé pouze náklady vlastních auditorů ISO) a naše daňová poradkyně mi zase řekla, abych to celé dala rovnou do nákladů a časově nerozlišovala...
my to taky dali rovnou do N a nic nerozlisujeme - naopak jsme si ted zazadali o dotaci u CMZRB, v propade, ze to projde, proplati nam 50% pocatecnich nakladu - to bych pak musela upravovat i ty casove rozlisene/nerozlisene naklady, ne? O ceny NM nemluve....
l. Česká záruční a rozvojová banka poskytuje na náklady dotaci
ve výši 50% v programu TRH a neplatí, co zaznělo v jedné odpovědi,že dotace je poskytnuta jen drobným podnikatelům.
2. Služby související s přípravou na ISO by se měli účtovat do daňo-
vých nákladů až po získání certifikátu. Cenu za certifikát, např. pokud je poskytnut firmě na 3 roky, se musí časově rozlišit.
Martina.
Nemáte pravdu. Účtuji ve firmě /spol. s r.o. se 40 zaměstnanci/,
která úspěšně získala certifikát ISO a k získání dotace 50% od ČZRB
nepotřebovala nic víc než přijaté faktury za služby vedoucí k získání
certifikátu.
Konkrétní pokyn k účtování nákladů na ISO a certifkátu není.
Účtovala jsem dle rady auditorské a daňové firmy. Ale samozřejmě
výklady k účtování těchto nákladů se neustále vyvíjí. Martina.
Letos jsou podminky CMZRB nastaveny tak, jak pisu, staci si projit Program TRH na jejich strankach (mozna to bylo v minulosti jinak, mozna ani vlastni podminky tak striktne nedodrzuji, tezko rict).
A s tim uctovanim - vy jste to napsala tak jednoznacne (MUSI CASOVE ROZLISIT), ze jste se samozrejme zacala pidit po pokynu. Pokud je to pouze doporuceni vasi auditorske firmy, tak tyto nazory se rozchazeji firma od firmy - my mame v nakladech a dan. poradkyne neprotestuje. Samozrejme, ze ucetne spravnejsi by bylo cas. rozliseni, ale myslim, ze to neni nezbytne.
Je pravda že účtování je co firma jiné,
dle nejlepších úsudků každého subjektu.
Zajímalo by mě ale jak bylo toto účtování
posouzeno při kontrole Vaším finančním úřadem.
Je pravda že to nebude návod pro náš finanční úřad.
Ale stále si nejsem jistá s zaúčtováním a následné obhajobě
před naším finančním úřadem.
Kristina
preklep
vzdyt to byl preklep - chtela jsem napsat JSEM se zacala pidit po pokynu, to se omlouvam.... chtela jsem si doplnit info (jak jsem psala, tak duvod cas. rozliseni chapu)...... je mi lito, ze jsem Vas svym prispevkem odradila od teto diskuze (snad to nebude tak horke:-), reagovala jsem, tak jak jsem reagovala, protoze Vas prispevek mi pripadal az moc striktni (proste jina cesta nevede) - tak jsem chtela vedet, jestli jde pouze o Vas nazor (ktery Vam samozrejme neupiram) nebo o nejaky pokyn, kterym je treba se ridit..... dale, co se tyce pravidel pro poskytovani dotace, tak aktualni program Trh mluvi jasne, pokud mate jine zkusenosti z praxe (treba banka udelala vyjimku), tak to prosim takto formulujete a nerikejte mi, ze nemam pravdu.....
Z pohledu laika (a naší firmy):
My jsme museli ve směrnicích popsat naše výrobní postupy přesně krok o kroku a vyplňujeme každý měsíc různé formuláře (o zakázkách, hodnocení dodavatele, odběratele apod.). Práci samotnou to neovlivnilo, přibyla jenom administrativní náročnost.
Firma by se do toho vůbec nehrnula, ale ve výběrovkách, kam se hlásíme, často bývá podmínka mít ISO...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.