Re: prodej obchodního podílu-prosím Páju
Zdravím, to je tedy skutečně problém.
1.Musíte neprodleně odvolat jednatele, nebo Vám může nadělat další paseku, závazky apod. To musí být notářským zápisem.
2.Tato znměna by se měla neprodleně objevit v OR, tedy návrh na změnu zápisu v OR, aby už nemohl jednat za společnost.
3. Máte-li kupce, můžete bez problémů převést svůj obchodní podíl jako jediný společník na třetí osobu. Dělá se to smlouvou, ověřené podpisy atd.(obch.zákoník § 115)
4. Jestliže kupující převezme veškeré závazky a prohlásí, že byl seznámen se vším, co se týká stavu firmy, hospodaření atd., pak je to jeho problém, ale pochybuji, že by se někdo takový našel, protože ani on ani Vy nemůžete prakticky tušit, ze které skříně jaký kostlivec kdy vypadne. Dělal jsem obdobné pro jednu firmu a ta v průběhu 1.roku hospodaření po koupi prodělala 1/2 melounu na všech možných doplatcích. Je otázka jak je to na sociálce, u zdr.pojišťoven, pokud máte zaměstnance.
Doporučuji kvalitního advokáta nebo notáře a ihned řešit.
pája
>>Pašák Pája:-))) Moc Vám děkuji. Takže pokud kupec přistoupí na přepis obchodního podílu, mám oznámit na fú, aby se obraceli na něj, nebo až proběhne zápis do OR, nebo už když budu mít notářský zápis. Kupec je seznámen s problémem, s přepisem souhlasí, ale mám strach, aby mě z fú dál nehonili.Ještě jednou moc dík za Váš čas, je skvělý, že se najde někdo, kdo je schopen a hlavně ochoten poradit lidem v nouzi. Hezký den a držte mi prosím palce, at najdu šikovného právníka))
Odkud jste? Já Ustí nad Orlicí, kdyby to bylo blízko, mohl bych pomoci, mám konexe na adv. i not. včetně příslušného obch.soudu Pardubice.
Znovu zdůrazňuji- nejdříve zlikvidovat jednatele,to musíte ihned, protože by Vás mohl dostat do těžkých problémů, třeba i zašantročit zakázky, materiál, vozidla, nevím co vše máte ve firmě. Když by byla firma prodána i s jednatelem, tak by problém pokračoval u nového majitele, to by byl trojský kuň. Odvolání z funkce jako jediný společník provedete svým rozhodnutím a o tom právě musí být notářský zápis.Jakmile bude odvolán z funkce, ihned návrh na změnu zápisu v OR, tam je i důležité osobně podat na obch.soud a vzdát se práva odvolání proti usnesení o zápisu, tím se zrychlí zápis změny o 15 dní.
Nezávisle na tom můžete u adv.nebo notáře chystat smlouvu o převodu, po uzavření smlouvy musí nový majitel(nebo valná hromada) jmenovat jednatele a ten jako statutární zástupce bude komunikovat za firmu.
Nedělám do daňové oblasti, takže nevím, jak to vyválčíte s FÚ za rok 2005, to si musíte s nimi dohodnout.
Když byste chtěl ještě pomoci, napište.pája
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.