Re: ještě jednou vyúčtování srážkové dan
Srážková daň se vyplňuje jinak než zálohová, pozor na to! U srážkové vždy vyplňujete podle toho, kdy to bylo odejito z účtu. Takže pokud jste ve mzdách za červenec srazili daň, z bankovního účtu odešla v srpnu, tak sloupec 1,2,8 i 9 píšete do řádku č.8! V řádku č.1, tj. leden se uvádí to, co bylo ve mzdách za prosinec 2004 a v řádku 12 tj. prosinec se uvádí to, co bylo ve mzdách za listopad 2005
Možná jsem Vás špatně pochopila, co si představujete pod pojmem, že byla v červenci sražena daň? Jednalo se o mzdu za červen? Pokud ano, tak jste to říkal správně, má to být v řádku 7 a sloupec 9 bude také v řádku 7, protože jste to odvedl dle §38d do konce násl. měsíce, kdy bylo sraženo, takže to můžete dát ještě do řádku 7.
Je totiž třeba rozlišit pojem bylo sraženo u zálohy a u srážkové daně, není to totéž. Bylo sraženo u zálohy - např. mzdy za leden, bylo sraženo za leden. Ale mzdy za leden, bylo sraženo u srážkové až v únoru, takže sloupec 1 bude v řádku 2... V §38d je totiž stanoveno, že srážka se provádí při výplatě, poukázání nebo připsání úhrady ve prospěch poplatníka a že plátce daně je povinen sraženou daň odvést správci do konce kal. měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl povinen srážku provést.
Tak snad jsem to teď už trošku lépe vysvětlila.
Asi jsem to trochu zamotal. Pod pojmem "byla sražena" rozumím mzda za červenec byla vyplacena v červenci a zároveň byla zaměstnanci sražena daň, tuto daň jsem však odvedl (poukázal)v srpnu). Jaký řádek vyplním ve sloupci č. 9 (ř. 7 nebo 8). Ostatní sloupce jsou jasné. Jedná se vždy o DPP a mzda je splatná ihned po vykonání práce. Takže práce na 1-2 dny v měsíci a hned v tom měsíci dostane zaplaceno a zároveň je sražena srážková daň. V dalším měsíci daň odvedu.
Zálohovky chápu. Díky za trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.