Re: Výdaje paušálem + silniční daň
V zákoně o silniční dani se píše že silniční daň je povinen platit každý kdo vozidlo (i soukromé) používá k dosažení příjmů z podnikání. O paušálních výdajích se tam nedočtete.
Máte možnost přesvědčit FÚ, že najednou k podnikání automobil nepotřebujete.
Re: duležité pro víc lidi
Konzultovala jsem tento problém s daňovým poradcem, dle jeho názoru silniční daň se platit musí, silniční daň nemá nic společného s daní z příjmů, jestliže používám své auto/nemám ho ani v majetku firmy/ k podnikání, opotřebovávám silnice stejně jako ten kdo podniká a vede DE nebo účetnictví. Jsou dokonce známé případy, kdy na udání doměřil FU silniční daň za používání osobního auta k podnikání ikdyž dotyčníá osoba tvrdila, že nemá auto v podnikání a ani si neuplatňovala PHM, ani cestovné .
Jezis, ja nechtela, aby se znova rozjela tataz debata!!!!! Pred chvili jsem ji celou procetla a myslim si, ze byla vycerpavajici :-) kazdy si dle ni muze udelat nazor, zda platit ci neplatit..... ja chtela naopak, aby si to zainteresovani precetli a nemuselo se vse psat znovu...
A ze by to mohli byt titiz lide, to me ani nenapadlo :-/
zajimavy je nazor jednoho prispevovatele vyse, kteremu na FU rekli, ze SD platit nemusi!!!!!!!!!!!!!!!!
nejlepší je si na FÚ zavolat. Já jsem se ptala a dozvěděla jsem se:
pokud jsou zaplaceny zálohy na silniční dani za rok 2005 a bude podáno přiznání SD na 0,-, tak to nebudou uznávat a půjdou po vás, protože se předpokládá, že pokud jste si dopředu silničku platili, tak určitě proto, že jste auto k podnikání používali. To pak musí být SD podána a zaplacena, a je jedno, jestli v přiznání k dani z příjmů budete mít výdaje skutečné nebo paušál.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.