Re: Výdaje paušálem + silniční daň
Je třeba si uvědomit, že náš právní systém (konkrétně v oblasti daní) rozeznává několik druhů daní, které si žijí svým samostatným životem.
Pokud se zaměříme pouze na daň silniční a daň z příjmů, můžeme si ověřit naprosto zřejmou skutečnost, že jde o dvě odlišné daně, a to především v odstavcích "předmět daně".
Pokud nějaký pracovník finančního úřadu vypustil ze svých úst informaci, že v případě použití výdajů paušálem pro zdanění daní z příjmů, netřeba už odvádět daň silniční (pokud jsou splněny podmínky pro uplatnění daně silniční), zcela jistě toto učinil v pominutí smyslů nebo z naprosté neznalosti.
Takhle podané je to samozřejmě nesmysl. Ale pokud používám soukromé auto, ne zcela nutné k podnikání - například jako účetní opravdu mohu klidně jezdit hromadnou dopravou, (pokud se vůbec někam dostanu od těch lejster). Nechme prosím stranou morální úvahy co je správné a co ne. Všichni víme, jak to chodí: kniha jízd je nafukovací a s ní související výdaje také. V některých letech jich dám víc, jindy méně, některý rok žádné. A teď mi prosím řekněte, jestli považujete za naprosto nutné při uplatnění paušálu za rok 2005 v tomto a podobných případech silniční dan platit? Prokazovat, že jsem nejezdila, je přece nesmysl, to se prokázat nedá. Prokázat mohu jen, že jsem auto k podnikání pravděpodobně nutně nepotřebovala. J.F.
Platil jsem zalohy, podal priznani a auto priznal, auto mam soukrome. Druhy den po podani proiznani jsem vzal sve podani zpet, protoze prechazim na pausal a nebudu zadne auto uplatnovat v nakladech zadnym zpusobem. A ted proc:
Predmetem dane podle §1 zakona o dani silnicni byu bylo, kdybych jej pouzil k podnikani. To je podle me prime pouziti stroje napriklad nakladni autodoprava nebo taxisluba. To neni muj pripad.
Predmetem dane je ale i auto, ktere je pouzito v prime souvislosti s podnikanim. Nevim co je prima souvislost. Pouzije li podnikatel pri pracovni ceste svuj automobil, pouzil jej podle me v souvislosti s podnikanim. Ale jestli je to prima souvislost? Ja k podnikani potrebuji sam sebe prepravovat ale nikoliv vyhradne automobilem. Mohu vlakem, autobusem...Nepouzivam ho tedy v prime souvislosti, ze bych jako bez nej nemohl podnikat.
Jestli je primou souvislosti cesta uskutecnena vyhradne za podnikanim? Takze kdyz pri te ceste zastavim u babicky nastipat drevo, tak uz je to neprima souvislost, protoze je jsem jel i soukrome?
Dobre, pak tedy budu tvrdit, ze pri kazde ceste se stavuju u babicky na kafe.
>>********************************
>Platil jsem zalohy, podal priznani a auto priznal,
>auto mam soukrome. Druhy den po podani proiznani jsem
>vzal sve podani zpet, protoze prechazim na pausal a
>nebudu zadne auto uplatnovat v nakladech zadnym zpusobem. A
>ted proc:
>
>Predmetem dane podle §1 zakona o dani silnicni byu
>bylo, kdybych jej pouzil k podnikani. To je podle me
>prime pouziti stroje napriklad nakladni autodoprava nebo
>taxisluba. To neni muj pripad.
>
>Predmetem dane je ale i auto, ktere je pouzito v prime
>souvislosti s podnikanim. Nevim co je prima
>souvislost. Pouzije li podnikatel pri pracovni ceste svuj
>automobil, pouzil jej podle me v souvislosti s podnikanim.
>Ale jestli je to prima souvislost? Ja k podnikani
>potrebuji sam sebe prepravovat ale nikoliv vyhradne
>automobilem. Mohu vlakem, autobusem...Nepouzivam ho tedy v
>prime souvislosti, ze bych jako bez nej nemohl podnikat.
>
>
>Jestli je primou souvislosti cesta uskutecnena
>vyhradne za podnikanim? Takze kdyz pri te ceste zastavim u
>babicky nastipat drevo, tak uz je to neprima souvislost,
>protoze je jsem jel i soukrome?
>
>Dobre, pak tedy budu tvrdit, ze pri kazde ceste se
>stavuju u babicky na kafe.
Po této diskuzi, ve snaze, abych to měla dobře, zatelefonovala jsem včera na FÚ a bylo mi řečeno, že v případě použití výdajů %, nemusím platit silniční daň, ani vést knihu>
jízd, podat přiznání k SD nulové a zaplacené zálohy v roce 2005 mi vrátí.
>
>
>
>>>********************************
>>Platil jsem zalohy, podal priznani a auto priznal,
>>auto mam soukrome. Druhy den po podani proiznani jsem
>>vzal sve podani zpet, protoze prechazim na pausal a
>>nebudu zadne auto uplatnovat v nakladech zadnym
>>zpusobem. A
>>ted proc:
>>
>>Predmetem dane podle §1 zakona o dani silnicni byu
>>bylo, kdybych jej pouzil k podnikani. To je podle me
>>prime pouziti stroje napriklad nakladni autodoprava
>>nebo
>>taxisluba. To neni muj pripad.
>>
>>Predmetem dane je ale i auto, ktere je pouzito v
>>prime
>>souvislosti s podnikanim. Nevim co je prima
>>souvislost. Pouzije li podnikatel pri pracovni ceste
>>svuj
>>automobil, pouzil jej podle me v souvislosti s
>>podnikanim.
>>Ale jestli je to prima souvislost? Ja k podnikani
>>potrebuji sam sebe prepravovat ale nikoliv vyhradne
>>automobilem. Mohu vlakem, autobusem...Nepouzivam ho
>>tedy v
>>prime souvislosti, ze bych jako bez nej nemohl
>>podnikat.
>>
>>
>>Jestli je primou souvislosti cesta uskutecnena
>>vyhradne za podnikanim? Takze kdyz pri te ceste
>>zastavim u
>>babicky nastipat drevo, tak uz je to neprima
>>souvislost,
>>protoze je jsem jel i soukrome?
>>
>>Dobre, pak tedy budu tvrdit, ze pri kazde ceste se
>>stavuju u babicky na kafe.
>Po této diskuzi, ve snaze, abych to měla dobře,
>zatelefonovala jsem včera na FÚ a bylo mi řečeno, že v
>případě použití výdajů %, nemusím platit silniční daň, ani
>vést knihu>
>jízd, podat přiznání k SD nulové a zaplacené zálohy v
>roce 2005 mi vrátí.
>>
>>
>>Nechci Vam kazit radost, ale spravci dane maji pokyn a samotny pausal nic nemeni na silnicce. Opravdu :-)
To je docela dobré dAVIDE :-)))
Ještě výpočet k úvaze, zda se vyplatí platit silniční daň (teď bez ohledu na paušál, mám to zapsané z nějakého školení a uvádím to jako důkaz toho, že je legální takto uvažovat a ne jen striktně "musíte zaplatit")
Ujedu za rok 100 km soukromým autem, při cca 5,- Kč za 1km je to 5000,- kč do výdajů, z toho daň z příjmů dejme tomu 20% = 1000,- Kč ušetřím na dani z příjmů a dejme tomu 3000,- zaplatím za daň silniční (pokud budu takový blázen).
Při ztrátě platí silniční daň také jen skutečně dobrý člověk :-)
Stejně tak při paušálu, pokud nevyplývá nutnost používání auta z charakteru podnikání. J.F.
1. Pouzivam auto k podnikani, to jsou vsechna auto v obch.majetku nebo autodopravci bez ohledu na OM
2. Pouzivam auto v prime souvislosti, to jsou taxikari, sanitaci, pohrebaci, ale taky monteri a vsichni ti, co si fakturuji svym zakaznikum prepravu nebo nahradu za prepravu
3. A nebo, jako ja, tim autem jezdim zarizovat (to neskryvam) jezdim za klienty (to taky neskryvam) ale nemam psany cestak (neni prima souvislost) a nikomu jsem nic nefakturoval co by melo spojitost s autem (opet tedy neni prima souvislost).
4. Kdyz bude nejhur, je na rade otazka "Co je pouzivani auta v neprime souvislosti?" A jsem zvedav co spravce dane odpovi. Jak jsem rekl, mam podanou zadost o vraceni zaloh a zpetnevzeti priznani...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.