Re: Zdanitelný příjem - průkazka MHD
Myslím, že pokud je pravděpodobné, že zaměstnanec používá kupón nejen pro služební účely ale i pro účely soukromé, pak bych raději volila cestu dodanění (a to v plné, přípně např.v 50% výši).
Jestliže zaměstnanec používat kupón pro soukromé účely nemůže, není proč toto plnění dodaňovat, protože se v takovém případě jedná o proplacení náhrad za výdaje prokazatelně vynaložené při výkonu práce. Sama bych se přiklonila spíše k prvnímu řešení, a to k dodanění kupónu v částečné výši.
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>už jsem se ptala, ale nedostala jsem odpověď, tak Vás
>>>>chci požádat ještě jednou... o radu týkající se
>>>>dodanění průkazky MHD našemu zaměstnanci (roční
>>>>kupon). V
>>>>rámci výkonu své činnosti občas potřebuje jezdit
>>>>Městskou hromadnou dopravou - pošta, finanční úřad
>>>>apod.. Na
>>>>školení mi paní školitelka řekla, že se toto
>>>>nedodaňuje (ZP+SP+daň), je to jen nedaňově uznatelná
>>>>položka
>>>>pro zaměstnavatele. V minulých letech to však naše
>>>>společnost tomu člověku dodanila, bylo to tedy
>>>>špatně?
>>>>Pokud ano, tak alespoň za minulý rok bych mu asi
>>>>provedla
>>>>opravu daně.
>>>
>>>Myslím, že pokud je pravděpodobné, že zaměstnanec
>>>používá kupón nejen pro služební účely ale i pro
>>>účely
>>>soukromé, pak bych raději volila cestu dodanění (a to
>>>v
>>>plné, přípně např.v 50% výši).
>>>Jestliže zaměstnanec používat kupón pro soukromé
>>>účely
>>>nemůže, není proč toto plnění dodaňovat, protože se v
>>>takovém případě jedná o proplacení náhrad za výdaje
>>>prokazatelně vynaložené při výkonu práce. Sama bych
>>>se
>>>přiklonila spíše k prvnímu řešení, a to k dodanění
>>>kupónu v částečné výši.
>>
>>Děkuji Vám mockrát, jen si říkám, že to nikdo
>>nedokáže, že ta průkazka byla využívána i k soukromým
>>účelům..., takže bych to asi nechala úplně bez
>>zdanění...
>***
>a jak to dokazete? Mate ten kupon v praci v trezoru?
>POZOR i cesty zamestnance do zamestnani jsou pro
>zamestnavatele dan. neuznatelne!!!
No, já to chápu, samozřejmě to v trezoru nemáme..., ale když přijde kontrola, do trezoru to dát můžeme nebo také můžeme napsat česné prohlášení, že to v trezoru vyjma těch služebních cest je uloženo. Každopádně je to zaúčtované jako daňově neuznatelné. Takhle by to možná šlo i dát zpětně tomu zaměstnanci za loňský rok, co myslíte?
Já jen, že na mou přímou otázku pí. školitelka ani chvilku neváhala a rovnou řekla nedodaňovat.
--
Problém je v tom, že kupón je nepřenosný a číslo na kupónu se shoduje s číslem osobní průkazky, z čehož vyplývá, že je majetkem zaměstnance. Nevím, zda třeba neexistuje přenosný kupón, který by mohlo využívat více zaměstnanců. Ve vašem případě by se jednalo o nepeněžní příjem zaměstnance a nutně musíte začít posuzovat, kam příjem zařadit z hlediska sp,zp a daně. A pokud ho nedáváte zaměstnanci k 50., tak v měsíci předání odvést pojistné a daň. Také můžete požádat o písemné vyjádření MSSZ, ZP.
Re: Podobný dotaz - průkazka MHD
Když už je tu řeč o kupónech na MHD, měla bych také jeden dotaz. Jezdím pro firmu po různých úřadech. V minulosti jsem kupovala jízdenky, na konci měsíce sepsala účel cest a nechala proplatit. Teď na začátku roku jsem si koupila kupón. Šlo by, aby mi zaměstnavatel přispíval nějakou paušální částku (třeba udělat průměr z r.2005) a aby pro něho byla daň. uznatelným výdajem?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.