Vlákno názorů k dotazu Zdanitelný příjem - průkazka MHD od Kamila - Re: Zdanitelný příjem - průkazka MHD Myslím, že pokud...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 2. 2006 21:14

Kamila (neregistrovaný)

Re: Zdanitelný příjem - průkazka MHD
    Myslím, že pokud je pravděpodobné, že zaměstnanec používá kupón nejen pro služební účely ale i pro účely soukromé, pak bych raději volila cestu dodanění (a to v plné, přípně např.v 50% výši).
    Jestliže zaměstnanec používat kupón pro soukromé účely nemůže, není proč toto plnění dodaňovat, protože se v takovém případě jedná o proplacení náhrad za výdaje prokazatelně vynaložené při výkonu práce. Sama bych se přiklonila spíše k prvnímu řešení, a to k dodanění kupónu v částečné výši.

• 2. 2. 2006 6:37

Katka (neregistrovaný)

Děkuji Vám mockrát, jen si říkám, že to nikdo nedokáže, že ta průkazka byla využívána i k soukromým účelům..., takže bych to asi nechala úplně bez zdanění...

• 2. 2. 2006 9:19

Ilona (neregistrovaný)

a jak to dokazete? Mate ten kupon v praci v trezoru? POZOR i cesty zamestnance do zamestnani jsou pro zamestnavatele dan. neuznatelne!!!

• 2. 2. 2006 9:24

Katka (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den,
    >>>>
    >>>>už jsem se ptala, ale nedostala jsem odpověď, tak Vás
    >>>>chci požádat ještě jednou... o radu týkající se
    >>>>dodanění průkazky MHD našemu zaměstnanci (roční
    >>>>kupon). V
    >>>>rámci výkonu své činnosti občas potřebuje jezdit
    >>>>Městskou hromadnou dopravou - pošta, finanční úřad
    >>>>apod.. Na
    >>>>školení mi paní školitelka řekla, že se toto
    >>>>nedodaňuje (ZP+SP+daň), je to jen nedaňově uznatelná
    >>>>položka
    >>>>pro zaměstnavatele. V minulých letech to však naše
    >>>>společnost tomu člověku dodanila, bylo to tedy
    >>>>špatně?
    >>>>Pokud ano, tak alespoň za minulý rok bych mu asi
    >>>>provedla
    >>>>opravu daně.

>>>
    >>>Myslím, že pokud je pravděpodobné, že zaměstnanec
    >>>používá kupón nejen pro služební účely ale i pro
    >>>účely
    >>>soukromé, pak bych raději volila cestu dodanění (a to
    >>>v
    >>>plné, přípně např.v 50% výši).
    >>>Jestliže zaměstnanec používat kupón pro soukromé
    >>>účely
    >>>nemůže, není proč toto plnění dodaňovat, protože se v
    >>>takovém případě jedná o proplacení náhrad za výdaje
    >>>prokazatelně vynaložené při výkonu práce. Sama bych
    >>>se
    >>>přiklonila spíše k prvnímu řešení, a to k dodanění
    >>>kupónu v částečné výši.
    >>
    >>Děkuji Vám mockrát, jen si říkám, že to nikdo
    >>nedokáže, že ta průkazka byla využívána i k soukromým
    >>účelům..., takže bych to asi nechala úplně bez
    >>zdanění...
    >***
    >a jak to dokazete? Mate ten kupon v praci v trezoru?
    >POZOR i cesty zamestnance do zamestnani jsou pro
    >zamestnavatele dan. neuznatelne!!!

No, já to chápu, samozřejmě to v trezoru nemáme..., ale když přijde kontrola, do trezoru to dát můžeme nebo také můžeme napsat česné prohlášení, že to v trezoru vyjma těch služebních cest je uloženo. Každopádně je to zaúčtované jako daňově neuznatelné. Takhle by to možná šlo i dát zpětně tomu zaměstnanci za loňský rok, co myslíte?

Já jen, že na mou přímou otázku pí. školitelka ani chvilku neváhala a rovnou řekla nedodaňovat.

• 2. 2. 2006 11:43

Anonymní (neregistrovaný)

--
    Problém je v tom, že kupón je nepřenosný a číslo na kupónu se shoduje s číslem osobní průkazky, z čehož vyplývá, že je majetkem zaměstnance. Nevím, zda třeba neexistuje přenosný kupón, který by mohlo využívat více zaměstnanců. Ve vašem případě by se jednalo o nepeněžní příjem zaměstnance a nutně musíte začít posuzovat, kam příjem zařadit z hlediska sp,zp a daně. A pokud ho nedáváte zaměstnanci k 50., tak v měsíci předání odvést pojistné a daň. Také můžete požádat o písemné vyjádření MSSZ, ZP.

• 2. 2. 2006 12:23

Ilona (neregistrovaný)

Prenosne existuji (v Praze), jen jsou o trochu drazsi nez neprenosne - to je logicke...... ale to jen tak na okraj, na puvodni dotaz to neodpovida....

• 2. 2. 2006 13:22

Katka (neregistrovaný)

No, já stále vycházím z toho, že mi úplně zřetelně řekla paní z Ministerstva na školení, že se to nedodaňuje. Ale počkám si na auditory, třeba mi řeknou nějaký výsledek... Kažodpádně všem děkuji za rady. Určitě jim to ukážu taky.

• 2. 2. 2006 18:05

Barča (neregistrovaný)

Re: Podobný dotaz - průkazka MHD
    Když už je tu řeč o kupónech na MHD, měla bych také jeden dotaz. Jezdím pro firmu po různých úřadech. V minulosti jsem kupovala jízdenky, na konci měsíce sepsala účel cest a nechala proplatit. Teď na začátku roku jsem si koupila kupón. Šlo by, aby mi zaměstnavatel přispíval nějakou paušální částku (třeba udělat průměr z r.2005) a aby pro něho byla daň. uznatelným výdajem?
    Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).