Re: Odpisy - prosím !!!!
Kdybyste odepisoval rovnoměrně, tak by problém nebyl, protože u rovnoměrných odpisů můžete uplatnit max.tu výši odpisu, která vám vyjde... ale můžete dát klidně méně. U zrychlených je to jinak - buď uplatníte celý odpis dle zákona nebo nic = přerušíte odepisování. Obávám se tedy, že to budete muset přepočítat. Ale to by snad neměl být problém, každý slušný účetní program to umí.
Paní Evo, už jsem to odepsal na kartách, takže by mi to teď dalo dost práce, i když samotné přepočítání ne.
Ptám se samozřejmě proto, že si nejsem jistý. Ale zajímalo by mě, jestli by snad mohl být nějaký postih, když bych uplatnil tedy menší odpisy než jsou dány novým koeficientem. Takže tím nemůže dojít ke zkrácení daně, ale naopak.
Posoudí to třeba ještě někdo ?
Já si myslím, že když začnete odpisovat menším koeficientem, v tom daném roce Vás nikdo nemůže postihnout (uplatníte si menší náklady). Ale už by mohl být problém, kdybyste takto odpisoval i v budoucnu v době, kdy už má být majetek podle zrychlených odpisů odepsán, pak by Vám ty odpisy už nemuseli uznat.
Menší odpisy vycházejí právě s tím starým, t.j. větším koeficientem (protože se jím dělí). Takže nový menší koeficient dává větší odpisy.
Tady je problém zřejmě jen v tom, že u rovnoměrného odpisování se píše v zákoně, že uvedená sazba je maximální, kdežto u zrychleného to tak napsáno není. Logicky by to mělo platit, ale ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.