Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku od AnonymníJiřinaH. - Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku Zaměstnavatel platí náhradu...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 2. 2006 16:51

    AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    Zaměstnavatel platí náhradu mzdy , která ušla zaměstnanci za jeden den (účast) a další den ,kdy nepracoval,protože zařizoval její pohřeb. Dále náleží pohřebné (od státu)- příspěvek na úhradu po předložení faktury od pohř.ústavu( 5000.-)

  • 6. 2. 2006 17:01

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    Jen doplním, že to zařizování pohřbu musí zaměstnanec zaměstnavateli doložit - potvrzením od pohřební služby. Stejně tak samotný den pohřbu - tady někdy stačí zaměstnavateli parte s datem pohřbu.

  • 6. 2. 2006 17:07

    Anonymní (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    Parte jako doklad je nepřípustné. Nevím přesně zákon, ale je to tak. Možná s ohledem na etiku či ochranu osobních dat. Vážně nevím. Parte jako doklad by kontrolní úřady nesměly uznat, tudíž ani zaměstnavatel. Doporučuji pouze potvrzení od pohřební služby.

  • 6. 2. 2006 19:25

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    Ochrana osobních dat na parte? :-) Úřady nic takového nekontrolují, žádný zákon neurčuje, jaké doklady v tomto případě vyžadovat a je na zaměstnavateli, jaké doklady bude vyžadovat on. Pokud zaměstnavateli stačí parte, je to jeho věc. Nakonec - neumím si ani představit, že v praxi by při každém pohřbu měla pohřební agentura potvrzovat každému synovi, dceři, sourozencům a hromadě vnuků a vnuček, že se zúčastnili pohřbu svého otce, sourozence, dědečka... Jak by to podle Vás mělo prakticky probíhat? A jak vůbec může pohřební agentura POTVRDIT, že byl zrovna ten vnuk na tom pohřbu? Je to nesmysl.

  • 6. 2. 2006 19:35

    Helena (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    Shodou okolností jsem nedávno vyřizovala pohřeb mého otce. V zaměstnání jsem odevzdala potvrzení od pohřební služby, že jsem pohřeb vyřizovala, a ještě jedno potvrzení od pohřební služby, že jsem se účastnila pohřbu. Při vyřizování mi v pohřební službě dali asi 10 potvrzení s razítkem a podpisem, aby si každý, kdo to to potřebuje, údaje na potvrzení doplnil (pro sourozence, děti). S placeným paragrafem v zaměstnání žádný problém nebyl.
    Co se týče pohřebného, to se vyřizuje na sociálce, musíte předložit fakturu od pohřební služby, že máte pohřeb zaplacený, v případě kremace i doklad o zpopelnění. Pak Vám teprve vyplatí těch 5000 pohřebného.

  • 6. 2. 2006 21:52

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    To je přesně to, o čem jsem psala. Jak věrohodné může být potvrzení od pohřební služby,že zrovna ten vnuk byl na pohřbu své babičky?Takže požadovat potvrzení od pohřební služby o účasti na pohřbu je nesmysl.Záleží na zaměstnavateli,co akceptuje. Na parte také bývá i kde se pohřeb koná a hodina pohřbu, takže se dá odvodit, jaká je asi nezbytná doba k účasti na tom pohřbu.Zbývá jen ověřit, že se jedná skutečně o jeho dědečka (to je ale černý humor, co).

  • 7. 2. 2006 9:18

    Anonymní (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    A já dodávám, že na účast na pohřbu dědečka nemáte nárok, záleží pouze na libovůli zaměstnavatele.
    Takže, pokud zařizuji pohřeb, dostanu potvrzení od pohřební agentury a na účast zrovna tak - jedna pisatelka přesně popisovala, jakým způsobem to chodí. Já jako účetní chci potvrzení od pohřební agentury a na pohřeb např. dědečka dám volno, které si musí zaměstnanec napracovat /nejsem nelida/. Ale spousta firem se Vám na dědečka vy....... A kupodivu to nejsou tzv. malé firmy, ale velké společnosti, u kterých ani neuspějete s žádostí o dovolenou pro tento účel. Takže žádné parte, chci potvrzení od pohřební služby. Když to vezmete do důsledku a s černým humorem, parte můžu mít každý měsíc - to není problém.

  • 7. 2. 2006 10:33

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    V tom případě si prostudujte nařízení vlády, pro účast na pohřbu prarodiče (což je dědeček a babička) MÁ zaměstnanec nárok na volno s náhradou mzdy na NEZBYTNĚ nutnou dobu. Tzn. že se individuálně posuzuje v souvislosti s jeho pracovní dobou kdy se pohřeb koná, kde se koná a kolik času tedy bude nezbytně potřebovat. Takže žádná dovolená nebo napracování. Já osobně chci raději parte, protože to mi řekne víc, než nějaké potvrzení z pohřební služby, kterých popisovaným způsobem taky můžete každý měsíc získat mraky :-). Můj názor je ale ten, že by tato povinnost platit zaměstnancům náhradu mzdy za volno, a to nejen na pohřeb, ale i k lékaři apod., měla být zrušena, protože jde o soukromé volno zaměstnance.

  • 7. 2. 2006 11:35

    Anonymní (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    To doporučení o prostudování nařízení vlády je vzájemné, protože v bodu C/ nezbytně nutnou dobu, nejvýše na jeden den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance .........., která sice nepatří k uvedeným nejbližším příbuzným, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti .......
    Takže pokud je dědeček z druhého konce republiky, bohužel. Ovšem jak prokázat, že v době úmrtí žil v domácnosti, to nevím.
    Velké společnosti na tohle zjišťování kašlou a zkuste se soudit, že ano.

  • 7. 2. 2006 12:03

    Jiřka (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    >>>>>>....... A kupodivu to nejsou tzv. malé
    >>>firmy,
    >>>ale velké společnosti, u kterých ani neuspějete s
    >>>žádostí o dovolenou pro tento účel. Takže žádné
    >>>parte,
    >>>chci potvrzení od pohřební služby. Když to vezmete do
    >>>důsledku a s černým humorem, parte můžu mít každý
    >>>měsíc -
    >>>to není problém.
    >>
    >>V tom případě si prostudujte nařízení vlády, pro
    >>účast
    >>na pohřbu prarodiče (což je dědeček a babička) MÁ
    >>zaměstnanec nárok na volno s náhradou mzdy na
    >>NEZBYTNĚ
    >>nutnou dobu.

    >To doporučení o prostudování nařízení vlády je
    >vzájemné, protože v bodu C/ nezbytně nutnou dobu, nejvýše na
    >jeden den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka
    >zaměstnance .........., která sice nepatří k uvedeným
    >nejbližším příbuzným, ale žila se zaměstnancem v době
    >úmrtí v domácnosti .......
    >Takže pokud je dědeček z druhého konce republiky,
    >bohužel. Ovšem jak prokázat, že v době úmrtí žil v
    >domácnosti, to nevím.
    >Velké společnosti na tohle zjišťování kašlou a zkuste
    >se soudit, že ano.

    Chápete to špatně. Dědeček nebo vnuk s Vámi nemusí žít ve společné domácnosti. Ve společné domácnosti s Vámi musí žít ta jiná osoba, která nepatří k nejbližším příbuzným, jako je vnuk nebo dědeček. Takže na pohřeb dědečka náleží volno na nezbytnou dobu (nejvýše na 1 den), i když nežije se zaměst. ve spol. domácnosti. Pokud jdete na pohřeb tetě, není na volno nárok. Pokud ta teta s Vámi žije ve společné domácnosti, je nárok na nezbytnou dobu. Opakuji, že já osobně bych tato placená volna také zrušila a chápu, že společnosti na to kašlou. Ale bavíme se o tom, co říká zákon. Takže jestliže Vy vyžadujete, aby si brali zaměstnanci dovolenou na pohřeb dědečka nebo si to napracovávali, nepostupujete v souladu se zákonem.

  • 7. 2. 2006 13:16

    Anonymní (neregistrovaný)

    Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
    Ano, už to chápu. Nicméně je faktem, že jsem skutečně neviděla zaměstnance, který by žádal o volno na pohřeb dědečka /v menších firmách se to řeší dovolenou, aby byl celý den/ a v jisté jedné velké mezinárodní společnosti Vám nedají volno /o placeném nemluvím a o jiném nemůže být řeč/. To vím od své sestřenice, která proto nemohla jít na pohřeb babičky jejího manžela. Sice si stěžovala na Úřadu práce, kde udělali pouze to, že zavolali do té jisté firmy a sdělili jméno stěžovatele.
    Takže, já bych nežádala, pokud bych nechtěla v dotyčné firmě ukončit prac. poměr. A já jako účetní poskytnu na tuto dobu dovolenou - a nikdo nikdy neměl námitek.
    Takže ve finále, co říká zákon, je na nic.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).