Re: Pragraf na pohřeb-prosím paní Jiřku
Zaměstnavatel platí náhradu mzdy , která ušla zaměstnanci za jeden den (účast) a další den ,kdy nepracoval,protože zařizoval její pohřeb. Dále náleží pohřebné (od státu)- příspěvek na úhradu po předložení faktury od pohř.ústavu( 5000.-)
Parte jako doklad je nepřípustné. Nevím přesně zákon, ale je to tak. Možná s ohledem na etiku či ochranu osobních dat. Vážně nevím. Parte jako doklad by kontrolní úřady nesměly uznat, tudíž ani zaměstnavatel. Doporučuji pouze potvrzení od pohřební služby.
Ochrana osobních dat na parte? :-) Úřady nic takového nekontrolují, žádný zákon neurčuje, jaké doklady v tomto případě vyžadovat a je na zaměstnavateli, jaké doklady bude vyžadovat on. Pokud zaměstnavateli stačí parte, je to jeho věc. Nakonec - neumím si ani představit, že v praxi by při každém pohřbu měla pohřební agentura potvrzovat každému synovi, dceři, sourozencům a hromadě vnuků a vnuček, že se zúčastnili pohřbu svého otce, sourozence, dědečka... Jak by to podle Vás mělo prakticky probíhat? A jak vůbec může pohřební agentura POTVRDIT, že byl zrovna ten vnuk na tom pohřbu? Je to nesmysl.
Shodou okolností jsem nedávno vyřizovala pohřeb mého otce. V zaměstnání jsem odevzdala potvrzení od pohřební služby, že jsem pohřeb vyřizovala, a ještě jedno potvrzení od pohřební služby, že jsem se účastnila pohřbu. Při vyřizování mi v pohřební službě dali asi 10 potvrzení s razítkem a podpisem, aby si každý, kdo to to potřebuje, údaje na potvrzení doplnil (pro sourozence, děti). S placeným paragrafem v zaměstnání žádný problém nebyl.
Co se týče pohřebného, to se vyřizuje na sociálce, musíte předložit fakturu od pohřební služby, že máte pohřeb zaplacený, v případě kremace i doklad o zpopelnění. Pak Vám teprve vyplatí těch 5000 pohřebného.
To je přesně to, o čem jsem psala. Jak věrohodné může být potvrzení od pohřební služby,že zrovna ten vnuk byl na pohřbu své babičky?Takže požadovat potvrzení od pohřební služby o účasti na pohřbu je nesmysl.Záleží na zaměstnavateli,co akceptuje. Na parte také bývá i kde se pohřeb koná a hodina pohřbu, takže se dá odvodit, jaká je asi nezbytná doba k účasti na tom pohřbu.Zbývá jen ověřit, že se jedná skutečně o jeho dědečka (to je ale černý humor, co).
A já dodávám, že na účast na pohřbu dědečka nemáte nárok, záleží pouze na libovůli zaměstnavatele.
Takže, pokud zařizuji pohřeb, dostanu potvrzení od pohřební agentury a na účast zrovna tak - jedna pisatelka přesně popisovala, jakým způsobem to chodí. Já jako účetní chci potvrzení od pohřební agentury a na pohřeb např. dědečka dám volno, které si musí zaměstnanec napracovat /nejsem nelida/. Ale spousta firem se Vám na dědečka vy....... A kupodivu to nejsou tzv. malé firmy, ale velké společnosti, u kterých ani neuspějete s žádostí o dovolenou pro tento účel. Takže žádné parte, chci potvrzení od pohřební služby. Když to vezmete do důsledku a s černým humorem, parte můžu mít každý měsíc - to není problém.
V tom případě si prostudujte nařízení vlády, pro účast na pohřbu prarodiče (což je dědeček a babička) MÁ zaměstnanec nárok na volno s náhradou mzdy na NEZBYTNĚ nutnou dobu. Tzn. že se individuálně posuzuje v souvislosti s jeho pracovní dobou kdy se pohřeb koná, kde se koná a kolik času tedy bude nezbytně potřebovat. Takže žádná dovolená nebo napracování. Já osobně chci raději parte, protože to mi řekne víc, než nějaké potvrzení z pohřební služby, kterých popisovaným způsobem taky můžete každý měsíc získat mraky :-). Můj názor je ale ten, že by tato povinnost platit zaměstnancům náhradu mzdy za volno, a to nejen na pohřeb, ale i k lékaři apod., měla být zrušena, protože jde o soukromé volno zaměstnance.
To doporučení o prostudování nařízení vlády je vzájemné, protože v bodu C/ nezbytně nutnou dobu, nejvýše na jeden den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance .........., která sice nepatří k uvedeným nejbližším příbuzným, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti .......
Takže pokud je dědeček z druhého konce republiky, bohužel. Ovšem jak prokázat, že v době úmrtí žil v domácnosti, to nevím.
Velké společnosti na tohle zjišťování kašlou a zkuste se soudit, že ano.
>>>>>>....... A kupodivu to nejsou tzv. malé
>>>firmy,
>>>ale velké společnosti, u kterých ani neuspějete s
>>>žádostí o dovolenou pro tento účel. Takže žádné
>>>parte,
>>>chci potvrzení od pohřební služby. Když to vezmete do
>>>důsledku a s černým humorem, parte můžu mít každý
>>>měsíc -
>>>to není problém.
>>
>>V tom případě si prostudujte nařízení vlády, pro
>>účast
>>na pohřbu prarodiče (což je dědeček a babička) MÁ
>>zaměstnanec nárok na volno s náhradou mzdy na
>>NEZBYTNĚ
>>nutnou dobu.
>To doporučení o prostudování nařízení vlády je
>vzájemné, protože v bodu C/ nezbytně nutnou dobu, nejvýše na
>jeden den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka
>zaměstnance .........., která sice nepatří k uvedeným
>nejbližším příbuzným, ale žila se zaměstnancem v době
>úmrtí v domácnosti .......
>Takže pokud je dědeček z druhého konce republiky,
>bohužel. Ovšem jak prokázat, že v době úmrtí žil v
>domácnosti, to nevím.
>Velké společnosti na tohle zjišťování kašlou a zkuste
>se soudit, že ano.
Chápete to špatně. Dědeček nebo vnuk s Vámi nemusí žít ve společné domácnosti. Ve společné domácnosti s Vámi musí žít ta jiná osoba, která nepatří k nejbližším příbuzným, jako je vnuk nebo dědeček. Takže na pohřeb dědečka náleží volno na nezbytnou dobu (nejvýše na 1 den), i když nežije se zaměst. ve spol. domácnosti. Pokud jdete na pohřeb tetě, není na volno nárok. Pokud ta teta s Vámi žije ve společné domácnosti, je nárok na nezbytnou dobu. Opakuji, že já osobně bych tato placená volna také zrušila a chápu, že společnosti na to kašlou. Ale bavíme se o tom, co říká zákon. Takže jestliže Vy vyžadujete, aby si brali zaměstnanci dovolenou na pohřeb dědečka nebo si to napracovávali, nepostupujete v souladu se zákonem.
Ano, už to chápu. Nicméně je faktem, že jsem skutečně neviděla zaměstnance, který by žádal o volno na pohřeb dědečka /v menších firmách se to řeší dovolenou, aby byl celý den/ a v jisté jedné velké mezinárodní společnosti Vám nedají volno /o placeném nemluvím a o jiném nemůže být řeč/. To vím od své sestřenice, která proto nemohla jít na pohřeb babičky jejího manžela. Sice si stěžovala na Úřadu práce, kde udělali pouze to, že zavolali do té jisté firmy a sdělili jméno stěžovatele.
Takže, já bych nežádala, pokud bych nechtěla v dotyčné firmě ukončit prac. poměr. A já jako účetní poskytnu na tuto dobu dovolenou - a nikdo nikdy neměl námitek.
Takže ve finále, co říká zákon, je na nic.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
6. 2. 2006 16:13
Kdo platí paragraf na pohřeb (matky) - zařízování a účast. Zaměstnavatel nebo sociálka? A kolik dnů?