Re: tržby v pohostinství
Dovolím si zažertovat, protože dělám poradce i jednomu provozovateli restaurace a mám s ním problémy.
Hlavně nejprve rozdělte tržby za vše, co je nakoupeno a získáno na účetní doklady a pak to ostatní( slivovice a víno z Moravy), uzeniny z masokombinátu navíc, pivo za hotové,atd. Nic ve zlém, třeba to děláte jinak.
Re: tržby v pohostinství
Já to zkusím přiblížit:přijede rozvozce z pivovaru:Šéfíčku, kolik sudů napíšeme? 10 pane. Fa = 10 sudů...x Kč, Šéfíčku, kolik za hotový?
15 sudů- zaplatí hotově, kde je rozvozce vzal se neptá, prodá v provozu, tržbu musí oddělit od evidované a stáhnout, víc už psát nebudu, protože se účetním budou ježit mikáda, takhle to někde funguje. Účtenky na čistící prostředdky a PHM se kupují za 10 =%ceny,atd.atd. Pak podnikatel přijde a chce vypracovat smlopuvu na točiono a já jsem z toho na palici, a to mu nedělám účetnictví.
Mějte se krásně, dnes vypínám a končím.
pája
Re: tržby v pohostinství
Ale já jsem se ptala na něco jiného-kdysi byl pouze jedna tržba a nic se nerozlišovalo-znovu se tedy ptám, zda je povinnost rozlišit tržby za výrobky-což je kuchyň a zboží-které se prodává v nezměněné podobě???Případně-kde najdu nějaký odkaz.Podotýkám-že podnikáme legálně a veškeré nákupy i tržby jdou do účetnictví/viz.odpovědi Pája/.
Re: tržby v pohostinství
zákon Vám ukládá pouze povinnost vést denní tržby. pokud však správce daně vydá rozhodnutí, kterým Vám uloží povinnost rozlišovat tržby za kuchyň a za výčep, pak teprve budete vést dvě. ale nemělo by to význam vzhledem k tomu, že obojí je na výstupu v 19.
Re: tržby v pohostinství
>>>>>>Mám dotaz-pokud vedete PÚ je povinnost dělit tržby za
>>>>>>kuchyň a pak ostatní zboží-zda je nutno rozlišovat
>>>>>>601
>>>>>>a 604???Tak samo tedy při nákupu 501 a 504.Děkuji za
>>>>>>rady-jak to děláte vy??
>>>>>
>>>>>Dovolím si zažertovat, protože dělám poradce i
>>>>>jednomu
>>>>>provozovateli restaurace a mám s ním problémy.
>>>Já to zkusím přiblížit:přijede rozvozce z
>>>pivovaru:Šéfíčku, kolik sudů napíšeme? 10 pane. Fa =
>>>10 sudů...x
>>>Kč, Šéfíčku, kolik za hotový?
>>>15 sudů- zaplatí hotově, kde je rozvozce vzal se
>>>neptá, prodá v provozu, tržbu musí oddělit od
>>>evidované a
>>>stáhnout, víc už psát nebudu, protože se účetním
>>>budou
>>>ježit mikáda, takhle to někde funguje. Účtenky na
>>>čistící prostředdky a PHM se kupují za 10
>>>=%ceny,atd.atd.
>>>Pak podnikatel přijde a chce vypracovat smlopuvu na
>>>točiono a já jsem z toho na palici, a to mu nedělám
>>>účetnictví.
>>>Mějte se krásně, dnes vypínám a končím.
>>>pája
>>Ale já jsem se ptala na něco jiného-kdysi byl pouze
>>jedna tržba a nic se nerozlišovalo-znovu se tedy
>>ptám,
>>zda je povinnost rozlišit tržby za výrobky-což je
>>kuchyň a zboží-které se prodává v nezměněné
>>podobě???Případně-kde najdu nějaký odkaz.Podotýkám-že
>>podnikáme
>>legálně a veškeré nákupy i tržby jdou do
>>účetnictví/viz.odpovědi Pája/.
>zákon Vám ukládá pouze povinnost vést denní tržby.
>pokud však správce daně vydá rozhodnutí, kterým Vám uloží
>povinnost rozlišovat tržby za kuchyň a za výčep, pak
>teprve budete vést dvě. ale nemělo by to význam
>vzhledem k tomu, že obojí je na výstupu v 19.
Také dělám restauraci, ale nejsou schopni mi dát tržby rozdělené, jak uvádíte. Tudíž účtujeme tržby jako takové za kuchyň, bar, vinárnu. A pochopitelně potom zvlášť tržby za vstupné disko, podíl z VHA a tržby z kuželny. Aby byly zvlášť ržby za jídlo a pití a zvlášť ze služeb.
Re: tržby v pohostinství
máte podklady k tržbám? jaké? já účtuji v účetnictví jen souhrnou částku za den - ale mám vše 19%, pokud máte něco v 5% tak rozdělit - podklad mám vyúčtování číšníků,kteří vlastně mají na archech stav předávaného alkoholu v ks,l a vyjádření v Kč rozdílu počátek - prodej - zůstatek..u kuchyně mají podklad bonovací knihu s jednotlivými objednávkami do kuchyně a součet za tu směnu...
Re: tržby v pohostinství
Asi jtse mně nepochopili-byla jsem tedy u účetního poradce a je to skutečně tak.do r.2003 mohl být vedeny tžby na účtě 504 a 604/tržby/ i za kuchyń i za zboží dohromady.Od r.2004 se má evidovat a rozlišovat kuchyň-jelikož jde o potraviny-které uporavíte a prodáváte jako výrobek.Jsme velký objekt a tržby mám rozlišené za kuchyň,bary,služby a ubytování.Nákupy taky rozlišuji-zda jde o zboží,či potraviny.Je to složitější a vede se polemika-zda káva a čaj na baru jsou potraviny či zboží.Chtěla jsem jen vědět-jakou zkušenost máte vy a jak se to účtuje vám.Bylo mi řečeno-že jde o sledovanost marže odděleně za kuchyň a zboží.S DPH to nemá nic společného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.