Re: Rezerva na opravy majetku
>V roce 2004 jsme začali tvořit rezervu na opravy
>majetku v DE.
>V roce 2005 jsme museli jednu z oprav uskutečnit.
>Mohu v roce 2005 tuto část rezervy vrátit do příjmů a
>tím snížit tvorbu i za rok 2005?
>
>Čím musí být tvorba rezervy podložena?
xxxxxxxx
¨V jedné chytré knížce je stejný případ jako ten Váš - rezervu vytvořenou v roce 2004 zahrne do zdanitelných příjmů v roce 2005, kdy nastal právní důvod pro urychlené provedení opravy.Podnikatel by měl tuto skutečnost správci daně řádně doložit (aby nedošlo k pochybnosti, že rezervu tvořil pouze za účelem snížení základu daně)....
K tomu "podložení" tvorby rezervy, nevím zda se vyjádřím přesně,ale doufám, že mne někdo případně elegantně opraví a ne hned napadne.
Výši rezervy dokládáte rozpočtem nákladů na opravu, rezervu evidujete na "kartě" rezervy na opravu hmotného majetku - formulář jsem určitě před léty sehnala tady na BC. Je v ní uveden název HM, invent. číslo, datum zaúčtování, číslo odpis. skupiny, pořizovací cena, doba odpisování, vztah k hm. majetku, předpokládaný termín zaháení opravy, předpokládané období provádění opravy od - do, tvorba rezervy v letech od - do, výše rozpočtu na opravu, způsob stanovení výše rezervy v jednotlivých letech, výše tvorby rezervy v jednotlivých letech:
Příloha: Rozpočet nákladů na opravu
Formulář karty rezervy na opravu HM zašlu, pokud uvedete e-mail.
Zdravím
>
xxxxxxxxxxx
Souhlasím, ale příklad, který uvádí Ing. Sedláková ve své publikaci Daňové výdaje nevylučuje ani čerpání již ve druhém roce, ovšem jak uvádí ... pokud podnikatel z vážných důvodů musel opravu provést již rok před plánovaným termínem a tuto skutečnost správci daně řádně doloží tak, aby nedošlo k pochybnosti....proto si dovoluji souhlasit s postupem tazatelky. xxxxxxxxxxx
Lino, nezlobte se, ale špadná rada může být tazateli
>medvědí službou!! Lépe je naradit, když sám člověk si
>není jistý.............
xxxxxxxxxxx
Nezlobte se taky, ale já si jsem jistá, ... ale záleží jenom na tom, jak se kdo rozhodne. Víte, nejsem příznivcem názoru, že se nedá problém vyřešit, když nastane - pokud má někomu spadnout na hlavu hala jenom proto, že se s tvorbou rezervy o rok opozdil, ... pokud by tento problém nastal u mne, určitě bych si nastudovala více výkladů než jenom sdělení Ing. Sedlákové, a v to také doufám, že učiní tazatelka,... pokud by někdo chtěl radu se zárukou, pravděpodobně by ji neměl hledat tady... jak říkám, nezlobte se ...
*** Nikdo ale přece neříká, že nesmíte opravit halu, když Vám padá na hlavu. Jistě, že můžete - a bude Váš daňový náklad - musíte se ale vypořádat s tím, co se udělalo v minulosti špatně - a zákon říká jasně "nesmí se tvořit jen jedno zdaňovací období".***
xxxxxxxxxxxxxx
ano, bdm, souhlasím, ale spíš šlo o to, jak se té rezervy "zbavit", tedy jestli podávat za 1.rok tvorby rezervy dodatečné daňové přiznání anebo zda tvorbu 1. roku může zahrnout ke zdanění v 2.roce, kdy již bylo zahájeno provedení opravy. Ale už to vzdávám ....
Re: Ale to je přece správné
To je úplně přesné vyjádření a všichni to víme, kdo by prohlašoval, že odpovědi zde jsou neomylně správné a ať se jimi tazatel bez výhrad řídí, měl by být ...teď nevím co, abych nebyla zbytečně surová :-))) Další vzletné řeči o tom, jak si tady vzájemně radíme a hledáme společně správná řešení si prosím domyslete také, na to nemám náladu a zvoní mi klient :-))) J.F.
Re: Ale to je přece správné
>>,... pokud by někdo chtěl radu se zárukou,
>>pravděpodobně by ji neměl hledat tady
>*******************************
>To je úplně přesné vyjádření a všichni to víme, kdo by
>prohlašoval, že odpovědi zde jsou neomylně správné a
>ať se jimi tazatel bez výhrad řídí, měl by být ...teď
>nevím co, abych nebyla zbytečně surová :-))) Další
>vzletné řeči o tom, jak si tady vzájemně radíme a hledáme
>společně správná řešení si prosím domyslete také, na
>to nemám náladu a zvoní mi klient :-))) J.F. Ó
>*********************
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.