Vlákno názorů k dotazu Přiznání dlužné mzdy od Anonymní - Re: Přiznání dlužné mzdy zkontaktovat příslušný úřad práce?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2006 13:20

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Přiznání dlužné mzdy
    zkontaktovat příslušný úřad práce?

• 13. 2. 2006 13:25

Moučka Jiří (neregistrovaný)

ÚP má tendence se z povinností vytáčet.Já jsem podal na zaměstnavtele návrh na konkurz, ale nejspíš mi to nebude nic platné, protože mi nedával výplatní lístky a proto výši svých nároků nemůžu doložit.V zákoně se píše o tom,že ÚP si ověřije dlužné částky u zaměstnavatele.Protože se ale mě i ostatním zaměstnancům doposud veškerá korespondence se zaměstnavatelem vracela, protože je údajně na uvedené adrese neznámý(přestože je tato adresa uvedena v obchodním rejstříku jako sídlo společnosti), lze předpokládat,že se ÚP nepodaří výši mzdy ověřit.Z toho důvodu bude jako úhrada mzdy vyplacena minimální mzda.Vzhledem k tomu,že zaměstnavatel mi dluží cca 60000 a ÚP mi vyplatí cca 12000,je to záplata vskutku malá.Inu,zákona na ochranu zaměstnanců.Nebo zaměstnavatelů?Zaměstnavatel mi totiž tento postup sám poradil s tím,že mzdu mi zaplatí stát a ten už nebude po něm jeho úhradu požadovat.

• 13. 2. 2006 13:46

Jiřka (neregistrovaný)

Není pravda, že po něm nebude stát úhradu požadovat. Jestliže ÚP zaměstnanci dlužnou mzdu (nebo část dlužných mezd) zaplatí, stává se věřitelem a v konkursním řízení se také jako věřitel přihlásí. Ovšem pak je otázka, zda nějaké peníze z konkursu dostane.

• 13. 2. 2006 15:50

Dejme tomu,že zaměstnavatel spoléhá na to,že požadovaná částka není tak vysoká,aby se vyplatilo investovat do složení konkurzní jistiny.Není to první návrh na konkurz podaný na tuto společnost,přesto byl vždy zamítnut právě z důvodu nesložení konklurzní jistiny.A společnost funguje dále.

• 13. 2. 2006 18:36

JanaG (neregistrovaný)

Poštvěte na něho sociálku a finanční úřad, inspektorát práce, policii.

• 13. 2. 2006 18:39

Jiřka (neregistrovaný)

No ano, pokud společnost není povinna na sebe podat návrh na konkurs sama (předlužení, dlouhodobé neplacení), pak si ho sama na sebe podávat nebude. Může ho podat kdokoli z věřitelů, ale musí zaplatit jistinu. Pokud ji nezaplatí, návrh je zamítnut. Pokud ji zaplatí, projednává se dále oprávněnost tohoto návrhu a pokud není oprávněný, návrh se také zamítne. (To, že společnost někde někomu dluží ještě neznamená, že je návrh na konkurs oprávněný).
    Ale myslím, že by to mohlo fungovat i takto: Zaměstnanci podají návrh na konkurs. Podání návrhu stačí k tomu, aby mohli požádat ÚP o vyplacení dlužné mzdy (nebo její části). Než se projedná návrh a dojde k požadavku zaplacení jistiny, mají tu mzdu (nebo část) od ÚP zaplacenou. Jistinu zaměstnanci nezaplatí, návrh je tedy zamítnut, peníze od ÚP jim zůstávají.

• 14. 2. 2006 10:08

To je právě ten postup,který mi zaměstnavatel navrhl.Bohužel ale nemůžu doložit výši nevyplacené mzdy jinak než výzvou k její úhradě s výčtem jednotlivých částek.Bohužel toto není pro ÚP směrodatné a bude požadovat seznam zaměstnanců a výše jim nevyplacených mezd po zaměstnavateli.Společnost ale nesídlí na adrese uvedené v obchodním rejstříku a dle aktuálních informací pan XY již není jednatelem společnosti (dle jeho vlastního prohlášení-v obchodním rejstříku tato změna zapsána není-společnos měla pouze jediného jednatele).Navíc se veškerá korespondence vrací zpět nedoručena,takže lze předpokládat,že nebude možno zmíněný seznam získat.To znamená-nevím,jak dopadnou mí bývalí kolegové-že mi bude ÚP vyplacena za uvedené 3 měsíce pouze minimální mzda-tj. cca 18000, zatímco zaměstnavatel mi dluží cca 60000.Rovněž nemá cenu se soudit o úhradu nevyplacené mzdy,protože lze předpokládat,že společnost prokáže předluženost a tudíž je tato pohledávka nedobytná.Společnost totiž provozovala dva internetové portály,jejichž vlastnictví (v hodnotě dle mého názoru cca 1milion korun) nelze žádným způsobem prokázat,protože všude jako vlastník vystupovala dceřinná společnost.

• 14. 2. 2006 11:41

Lilien (neregistrovaný)

Ta firma nadále provozuje svoji činnost nebo ji už víceméně ukončuje? Jestli je to nadále fungující firma, tak bych se zeptala na FÚ dle sídla v OR, jestli nemají nějaké informace o této firmě. Jestli svou činnost končí, tak z nich stejně nic nedostanete, nebo je možno se domluvit s jejich věřiteli (ostatními zaměstnanci) na společném postupu v návrhu na konkurs.

• 14. 2. 2006 12:46

Návrh na konkurs jsem podal já sám a byl přijat.Teď jde hlavně o to,aby ÚP uznal mé nároky na mzdu v plné výši a ne jen ve výši minimální mzdy.
    Navíc finanční úřad nesděluje informace o firmě bez jejího svolení.

• 14. 2. 2006 15:05

Lilien (neregistrovaný)

Tak to je skvělá zpráva. Teď budete muset počkat na ustanovení správce konkurzní podstaty a ten by Vám to potvrzení měl vystavit.

O tom finančáku: Jednou jsem se dotazovala na určitou firmu z titulu účetní ohledně nedobytných pohledávek, a informaci jsem dostala.

• 14. 2. 2006 16:02

Konkurs bude zamítnut. Nemám totiž finanční prostředky na složení konkursní jistiny. Vzhledem k tomu,že mé pohledávky jsou ze všech bývalých zaměstnanců nejvyšší,pochybuji o tom,že někdo z nich na jeho úhradu přispěje.Celková výše pohledávek je cca 100000,přičemž jen má činí 60000.A konkursní jistina je stanovena na 50000.
    Do zamítnutí návrhu na konkurs z důvodu neuhrazení této jistiny již musí být požadavky na ÚP podány.

• 15. 2. 2006 11:47

Lilien (neregistrovaný)

Dříve byla v zákoně možnost osvobození zaměstnanců od složení konkursní jistiny (nevím, proč to rušili).

Co místně příslušná sociálka? Ta by Vám nepomohla s kontaktem na tu firmu? A nenapsal jste, jestli máte informace, že by ta firma fungovala i nadále. Protože jestli ne, tak by to asi bylo zbytečné.

• 15. 2. 2006 14:03

Těžko říci,zda funguje nebo ne.Jediná známka její funkce byly internetové portály.Ale i ty byly střídavě blokovány dle toho,jak firma platila za pronájem.Nyní jsou oba zablokované,jednatel už údajně není jednatelem a veškerá korespondence směřovaná na adresu sídla firmy se vrací zpět s poznámkou,že na udané adrese je adresát neznámý.Sociálka měla stejný problém,firma mě totiž neodhlásila z účasti na pojištění při ukončení zaměstnání a nedodala ani vyměřovací základy pro výpočet soc. pojištění.Ikdyby se komukoliv podařilo je kontaktovat,a oni se rozhodli nespolupracovat, nehrozí jim nic jiného než pokuty,na jejichž úhradu stejně nemají peníze.Kymkoliv myslím úřad práce, sociálku,oblastní inspekci práce.Vážnějšího postihu nebo naděje na nápravu dané situace by bylo pouze soudní řízení.Nicméně všichni víme,jak rychle naše soudy pracují,takže nikdo nemůže vědět,v jakém stavu firma bude nebo zda bude ještě existovat,ve chvíli,kdy k tomuto řízení dojde.Takže se jedná o nejisté investice a z mého hlediska (již čtvrtý měsíc bez jakýchkoliv příjmů) nemalé.

• 16. 2. 2006 12:34

Lilien (neregistrovaný)

Napsal jste, že tento postup Vám doporučil sám zaměstnavatel, tak proč jste po něm nechtěl výkaz nevyplacených mezd? A chcete mi říci, že jste nedostal tři měsíce mzdu a ani jste si neopatřil výplatní pásku? Nemůžete se pak divit, že Úřad práce Vám vyplatí pouze částky ve výši minimální mzdy. A když firma už nevyvíjí činnost, tak od ní už zřejmě nic nedostanete. Bohužel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).