Vlákno názorů k dotazu Odpisy majetku od 3 tis do 40. tis. od LeaX - Re: Odpisy majetku od 3 tis do 40....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 2. 2006 18:39

LeaX (neregistrovaný)

Re: Odpisy majetku od 3 tis do 40. tis.
    V případě účta záleží na Vaší vnitropodnikové směrnici. Pokud bude obsahovat u majetku v ocenění do 40000 (hmotný), resp. 60000 (nehmotný) účtování rovnou do nákladů, budete účtovat na 501, resp. 518.
    Pokud budete mít vytvořenu kategorii např. 20000-40000 do skupiny 0, můžete volit klasický režim dle odpisové skupiny nebo spec. režim po Vámi stanovenou dobu odpisování.
    Účetní jednotce je svěřena rozhodovací pravomoc do jejích rukou. Východisko - viz vyhl. 500/2002 Sb., v platném znění.

• 17. 2. 2006 14:53

Iva (neregistrovaný)

Směrnice je jedna věc, ale když se kontrolující úředník z FÚ rozhodne, že je to věc použitelná déle než 1 rok, uzná vám do nákladů pouze 50% a ani okem nemrkne. Je to z vlastní zkušenosti, ani odvolání nám nepomohlo, směrnic jsme mohli mít, kolik jsme chtěli.
    Iva

• 17. 2. 2006 15:28

LeaX (neregistrovaný)

No, o tom mrkání oka by se dalo diskutovat. Jedna věc je názor úředníka, druhá věc je zákon a pravomoci jím úřední jednotce svěřené. Skutečnost, že slovo úředníka je považováno za posvátné, postupem času (a především soudních řízení), začíná být úspěšně nahlodávána.
    Pokud mám odpisový plán, který odpovídá platné legislativě, není na úředníkově libovůli, aby mi ho důvodně zpochybnil. To, že se tak stává, je pravda, ale je jen na daňovém subjektu, jak se bude bránit. Odvolací orgán (FŘ) ještě dost často FÚ "podrží" (zvláště některé regiony jsou tím "vyhlášené"). Ani zamítnutím odvolání není vše ztraceno. Už celkem dost subjektů považuje soudní řízení za normální prosazování svých zákonných práv.
    Je samozřejmě vždy nejlepší, když svá práva daňový subjekt prosadí v průběhu kontroly, případně v rámci projednávání zprávy o daňové kontrole (zpráva se před podpisem především projednává, tzn., že kladu správci daně dotazy a on mi odpovídá - i když mnohde se stále ještě urputně brání). No, ale to už jsme jinde, původní dotaz směřoval jinam.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).