Re: Šance?
Tak formalne je to chyba vedouciho, nema se podepisovat pod neco, co neoveri, tim podpisem stvrdil, ze souhlasi a nejspis za to bude mit zodpovednost.... to formalne;
ale "lidsky" - vy jste to vypocetla, tak byste si nasledky mela nest sama.... to uz zalezi na vas, jak se rozhodnete, pokud do toho budete chtit "zapojit" i vedouciho, tak se vam to nejspis (diky tomu jeho podpisu) podari...
Je to samozřejmě chyba i vedoucího.Právě proto je vedoucí,má větší plat a větší zodpovědnost a jak se říká ...Důveřuj,ale prověřuj...On byl poslední kontrola a tak přeci nemůže podepsat něco co nečetl,nezkontroloval....
Váš vedoucí měl okamžitě napsat dopis zaměstnanci a požadovat vrácení peněz z důvodu vyčerpání podpůrčí doby (nemocný má být také znalý zákona),jinak že to bude vymáhat soudně.Možná to udělal, po tom co vás vyhodil a ještě má podepsaný pro jistotu,že by ten nemocný nevratil co mu nepatří od vás dohodu o srážkách.Pokud vás vyhodili pro nadbytečnost,tak vám museli dat odstupné...Dostala jste ho??Nebo vám ho zabavili na vrub toho "dluhu"??Také bych hledala veškeré kličky v zákoně a snažila bych nezaplatit ani korunu...Nesnažila jste se zjistit jestli ten nemocný nemá prodlouženou podpůrčí dobu??Neměl by po vyčerpání podpůrčí doby projít posudkovou komisí??Pátrejte a nedejte se....
No, je to vysoká částka... Ale nekompromisně bych šla za tím zaměstnancem, protože ty peníze, které jste mu posílali, jsou jeho bezdůvodným obohacením (neměl na ně nárok). Vím, že by to byl pro něj šok, ale každá částka, kterou by se podílel na splacení by Vám pomohla.
To, že Vás vedoucí vyhodil, svědčí o jeho úrovni, ale doufám, že jako mzdová účetní si práci snadno najdete.
Tu dohodu o srážkách jste podepisovat neměla, ale přesto bych možná šla do soudního řízení (soud vezme v úvahu, že vedoucí byl též podepsán a výsledná Vaše dlužná částka by mohla být nižší, možná též žádná, pokud by se prokázalo, že Vám třeba firma neplatí žádná školení, případně podobné věci související s Vaší neznalostí problému vyplácení nemocenských, třeba že jste měla malou praxi a firma o tom věděla apod., může vzít též v úvahu, že Vás propustili). Takže možná rada, neplatit a počkat, až to firma bude po Vás vymáhat? Nevím, to je zase dost o nervy a hrozilo by navýšení částky o úroky z prodlení.
To je opravdu síla, to budete vlastně platit firmě za to, že jste měla to potěšení pro ně pracovat. Já se v tomhle vůbec nevyznám, jestli je to automatické takhle hradit škodu, ale byl dřív přece nějaký paragraf o neúmyslném pochybení nebo tak něco, kdy se na zaměstnanci nic nevymáhá. Já jsem takhle jednou propíchla v kaceláři při čištění ledničku :-) A za druhé - ty peníze se přece neztratily, někdo je má. Bránila bych se zuby nehty a pročetla bych si pořádně zákony. J.F.
To o těch schopnostech advokátů je bohužel pravda, dokáží sice někdy nemožné, jak nás informují sdělovací prostředky, ale za přiměřeně nemožný honorář. Kvůli 44000,-, kdyby šlo o mé peníze bych se docela snažila najít skulinku v zákonech sama :-) J.F.
Z vlastních zkušeností .. jestliže chcete ještě nějaký ten pátek ve firmě pracovat, tak tuto chybu uznejte sama. Vedoucího do toho nezatahovat. Já bych to po něm požadavola pouze KDYBY MI TO NAŘÍDIL. A to on prokazatelně nenařídil.
O jak velkou částku se jedná?
Můžete si zažádat o splácení po částech. Ten vedoucí vám to jistě povolí. Je potřeba si uvědomit, že člověk není stroj. A vedoucí vám zřejmě důvěřoval, když podepisoval, co vy jste spočetla. Nikdo nejsme robot, každá z nás si prošla ( a jistě ještě projde) nějakým tím průšvihem, protože chybovat je lidské.
Prostudujte si Zákoník práce, § 179 a to odst. 2 a 4. Snad by vám to mohlo pomoci. Pokud už vás vedoucí propustil, tak využíjte odst. 4, tedy spoluúčast na škodě. Jinak Vám mohou dát k náhradě pouze 4,5 násobek průměru, který jste měla před škodou.
Určitě jděte do toho. Všichni Vám tady držíme palce.
To byl lehčí hlavolam, než ten u mého negramotného výpočtu inflace. Ale přece jen, když jste tak chytrý, to ta paní nemá žádnou šanci? Do práce přece chodíme proto, abychom si peníze vydělali a ne potom ještě spláceli. Chybu udělá každý, ale že by za ní musela tak moc platit? To se mi zase nezdá tak velká chyba. Kdyby něco ukradla nebo v opilosti rozmlátila, tak neřeknu. J.F.
>>>>>>>Prostudujte si Zákoník práce, § 179 a to odst. 2 a 4.
>>>>>>>Snad by vám to mohlo pomoci. Pokud už vás vedoucí
>>>>>>>propustil, tak využíjte odst. 4, tedy spoluúčast na
>>>>>>>škodě.
>>>>>>>Jinak Vám mohou dát k náhradě pouze 4,5 násobek
>>>>>>>průměru, který jste měla před škodou.
>>>>>>>Určitě jděte do toho. Všichni Vám tady držíme palce.
>>>>>>Pokud měla 10000,- měsíčně = je na "svých", tak proč
>>>>>>to zdůrazňovat!
>>>>>
>>>>>Tak této odpovědi tedy moc nerozumím
>>>>Zkusíme matematiku: škoda je 44000,- Kč
>>>>4,5 násobek platu (při 10000,- měs) je:
>>>>kdo uhádne nebo vypočítá?
>>>******************
>>>To byl lehčí hlavolam, než ten u mého negramotného
>>>výpočtu inflace. Ale přece jen, když jste tak chytrý,
>>>to
>>>ta paní nemá žádnou šanci? Do práce přece chodíme
>>>proto, abychom si peníze vydělali a ne potom ještě
>>>spláceli. Chybu udělá každý, ale že by za ní musela
>>>tak moc
>>>platit? To se mi zase nezdá tak velká chyba. Kdyby
>>>něco
>>>ukradla nebo v opilosti rozmlátila, tak neřeknu. J.F.
>>>****************************
>>My co chodíme do práce permanetně opilí (růžovým)
>>tak nám se to stát nemůže. Když jdeme (čistě náhodou)
>>do práce střízliví, tak se stavujeme v pojišťovně na
>>kafe.
>>A při té příležitosti .... i proti inflaci.
>>S pozdravem: střízlivé nás nedostanou !
>***************************
>No vidíte, že dokážete být vtipný i bez osobních
>urážek :-)))
>Předpokládám, že máte na mysli toto své oblíbené
>pojištění:
>http://www.cpoj.cz/default.aspx?section=28
>Jenže pokud nebylo, je pozdě bycha honit :-((( J.F.
>***********************
Protože nechodím do práce jako vy =
Do práce přece chodíme >>proto, abychom si peníze vydělali=
ale pro radost, jsem proti blbosti (vlastní i jiných) pojištěn u Kooperativy pouhých 17000, ročně.
Ale pokud by paní byla pojištěna alespoň tak jak píšete....
>>S pozdravem: střízlivé nás nedostanou
Bez ohledu na množství vypitého alkoholu, v této roční době bohužel trvale téměř nulovému, se mi to pojištění účetních v pracovním poměru za 574,- nebo kolik ročně pořád nějak nezdá. Stačí porovnat tu nepatrnou částku s množstvím škod, ke kterým určitě dochází, to přece nemůže pokrýt. Nedávno se tady psalo o účetním, kterého tři měsíce zaměstnání stály půl miliónu. Musí v tom pojištění být určitě nějaký háček. Tím nechci provokovat nějakou hádku, je to jen taková moje úvaha. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.