Vlákno názorů k dotazu Spol.zdanění a ztráta min. let od Jana - Re: spol.zdanění a ztráta min. let Já bych tuto...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2006 10:24

Jana (neregistrovaný)

Re: spol.zdanění a ztráta min. let
    Já bych tuto ztrátu uplatnila v ř. 44 DP a do příl. č. 5 bych už převedla částku s odečtenou ztrátou = ř. 45

• 19. 2. 2006 13:30

Anonym. (neregistrovaný)

Já bych řekla, že nelze ztrátu odečíst - viz. § 13a odst. 2: Společným základem daně se pro účely tohoto zákona rozumí součet dílčích základů daně podle § 6 až 10 upravených podle § 5 a 23 u obou manželů, snížený o nezdanitelné části základu daně podle § 15 za oba manžele. Nezdanitelné části základu daně podle § 15 může uplatnit i ten z manželů, který neměl zdanitelné příjmy, jestliže jinak splňuje podmínky stanovené pro jejich uplatnění. Vykáží-li manželé nebo některý z nich ve zdaňovacím období, ve kterém uplatnili společné zdanění, u příjmů podle § 7 nebo § 9 daňovou ztrátu, může ji odečíst od základu daně podle § 34 ten z manželů, který ji vykázal, v následujících zdaňovacích obdobích, pokud v těchto zdaňovacích obdobích neuplatní společné zdanění. Obdobně postupuje poplatník v případě odpočtu podle § 34 odst. 3.
    Společným základem daně jsou tedy základy daně obou manželů snížené pouze dlle § 15 a ne dle § 34. Ztrátu lze uplatnit v násl. zd. obdobích, pokud nevyužijete společného zdanění manželů.

• 19. 2. 2006 15:09

Vlada07 (neregistrovaný)

Práv ěpřed chvilkou jsem studoval, jak v případě ztráty funguje formulář HM Aspekt. Řádek 41 DP je označe tak, že má být úhrnem ř. 37 až 40. Do základu daně na ř. 42 by měla jít hodnota ř. 36 ( ze závislé činosti) a kladná hodnota z ř. 41. Z toho soudím, že pokud bude podnikání dle §7 ve ztrátě a např. základ dle § 10 kladný a ř.41 pak se ztráta dle § 7 vylučovat nemusí. Ale výklad § 13 zákona je poněkud v rozporu.......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).