Re: Tak mám pocit...
(pokračování)
2. Nejste zaměstnaná - pracovní smlouva z předchozího poměru vám už skončila v průběhu prvního těhotenství či mateřské.
V takovém případě pokud nikam nenastoupíte, nemáte nárok na nemocenskou ani na mateřskou. Pokud se zaregistrujete na úřadu práce, měla byste nárok na mateřskou (pokud splníte podmínku 270 dní nemocenského pojištění v posledních dvou letech - do té doby se počítá doba, kdy máte zaměstnání, kdy pobíráte nemocenskou, peněžitou pomoc v mateřství, kdy jste registrovaná na ÚP), ovšem ta je v plus mínus stejné výši jako rodičovský příspěvek. Čerpat najednou mateřskou na mladší dítě a rodičovský příspěvek na starší dítě nelze.
Pokud platí varianta 2 - vy nejste zaměstnaná a nastoupíte do práce, samozřejmě budete mít nárok na nemocenskou a do doby 270 dní nemocenského pojištění se počítá i ta doba, kterou strávíte na neschopence.
Snad jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně, je to trochu delší povídání a snažila jsem se ho maximálně zkrátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.