Re: Pocit máte ALE JÁ MÁM ZKUŠENOST
Asi takhle - přečtěte si, co jste napsala:
Pokud nastoupíte na mateřskou dovolenou před 3 narozeninami vašeho 1 dítěte, bude vám platit peněžitou pomoc v mateřství 28 týdnů ten samý zaměstnavatel a v té samé výši jako při prvním.
To je ŠPATNÁ odpověď. Vzhledem k tomu, že paní Lenka nepsala, zda je zaměstnaná nebo ne, to může být zavádějící informace.
1. nepíšete, že se vaše odpověď týká POUZE žen, kterým trvá pracovní poměr. Dost podstatná informace ;o)
2. není nutné nastoupit mateřskou před třetími narozeninami staršího dítěte. Pokud si se zaměstnavatelm dohodnu třeba neplacené volno do čtyř let věku prvního dítěte, můžu mateřskou nastoupit třeba ve třech a půl letech staršího, a přesto nárok na mateřskou mám. Nebo ve třech letech můžu přinést do zaměstnání neschopenku, a i pak budu nárok mít. Nebo se můžu dohodnout na ukončení pracovního poměru (pokud budu chtít být doma s dítětem, nebudu mít neschopenku a zaměstnavatel nebude chtít přistoupit na neplacené volno), a pokud budu těhotná, mám půl roku na nástup na mateřskou, a pokud to stihnu, zas ji budu dostávat vypočítanou ze zaměstnání, i když v té době už budu bez zaměstavatele
3. není pravda, že by druhá mateřská byla automaticky ve stejné výši, jako první. Ona se bude počítat z jiného rozhodného období. Takže může vyjít stejně, ale nemusí vyjít stejně. Já v průběhu pěti let pobírala tři mateřské - poprvé v maximální výši, duhá už byla nižší (nebyly v ní promítnuté odměny, ze kterých se počítala první mateřská) a třetí byla ještě nižší. To proto, že každá z nich se počítala z jiného období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.