Vlákno názorů k dotazu Mateřská od Blanka - Re: Mateřská Mateřská se bere jako odpracované dny, tak...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2006 19:39

Blanka (neregistrovaný)

Re: Mateřská
    Mateřská se bere jako odpracované dny, tak byste brala nemocenskou od státu, ale kolik by dělala Vám neřeknu, asi nějak z minimální mzdy nebo nevím. Blanka

• 19. 2. 2006 20:44

Kamila (neregistrovaný)

Pokud bude na první mateřskou navazovat mateřská dovolená další, nárok na nemocenskou/dávky mateřské od státu samozřejmě mít budete a jejich výše bude vypočítána z Vašich posledních příjmů u zaměstnavatele, kterým by mělo být posledních 12 kal.měsíců. Zcela jistě není vodítkem pro výpočet dávek minimální mzda.

• 19. 2. 2006 21:21

LENKA (neregistrovaný)

Takže když jsem s dítětem doma, tak za mne sociální platí stát a můžu nasoupit na další MD a bude stejná jako ta první. Snad to chápu dobře?

• 19. 2. 2006 23:04

Jana (neregistrovaný)

Pokud nastoupíte na mateřskou dovolenou před 3 narozeninami vašeho 1 dítěte, bude vám platit peněžitou pomoc v mateřství 28 týdnů ten samý zaměstnavatel a v té samé výši jako při prvním.

• 19. 2. 2006 23:41

Lesi (neregistrovaný)

Tak mám pocit...
    ...že na těhle stránkách už odpovídá každý, kdo najde na stole klávesnici a trefí se do písmenek :o(

Takže Lenko, zapomeňte na to, co jste si přečetla výše. V podstatě jsou dvě možnosti:

1. Jste zaměstnaná, t.j. máte v ruce platnou pracovní smlouvu, která stále trvá, akorát vy teď nepracujete z důvodu čerpání rodičovské dovolené.

V takovém případě při dalším rizikovém těhotenství nebudete mít nárok na dávky z nemocenského poištění po tu dobu, po kterou budete na rodičovské dovolené. Řekněme - máte požádáno o RD do tří let věku dítěte, dva měsíce před ukončením RD otěhotníte a budete mít rizikové těhotenství. Ty dva měsíce do konce RD nebudete mít nárok na nemocenskou, ale až vám úderem třetího roku dítěte skončí RD a vy se budete mít vrátit do zaměstnání, klidně neschopenku přinést můžete a nemocenská vám začne být proplácena.

V tomto případě (když máte zaměstavatele) máte nárok i na pobírání mateřské. I když jste doma na rodičovské dovolené a nepracujete. Jak nemocenská tak mateřská se počítají z 12 kalendářních měsíců, které předcházely nástupu na nemocenskou nebo mateřskou - pokud v nich není žádný příjem ze zaměstnání, tak se dál hledá v historii po třech měsících. Většinou se druhá mateřská počítá buď z čerpané dovolené po skončení první mateřské, nebo z doby max. tří měsíců před nástupem na první mateřskou.

(pokračování v dalším příspěvku)

• 19. 2. 2006 23:42

Lesi (neregistrovaný)

Re: Tak mám pocit...
    (pokračování)

2. Nejste zaměstnaná - pracovní smlouva z předchozího poměru vám už skončila v průběhu prvního těhotenství či mateřské.

V takovém případě pokud nikam nenastoupíte, nemáte nárok na nemocenskou ani na mateřskou. Pokud se zaregistrujete na úřadu práce, měla byste nárok na mateřskou (pokud splníte podmínku 270 dní nemocenského pojištění v posledních dvou letech - do té doby se počítá doba, kdy máte zaměstnání, kdy pobíráte nemocenskou, peněžitou pomoc v mateřství, kdy jste registrovaná na ÚP), ovšem ta je v plus mínus stejné výši jako rodičovský příspěvek. Čerpat najednou mateřskou na mladší dítě a rodičovský příspěvek na starší dítě nelze.

Pokud platí varianta 2 - vy nejste zaměstnaná a nastoupíte do práce, samozřejmě budete mít nárok na nemocenskou a do doby 270 dní nemocenského pojištění se počítá i ta doba, kterou strávíte na neschopence.

Snad jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně, je to trochu delší povídání a snažila jsem se ho maximálně zkrátit.

• 20. 2. 2006 0:33

Jana (neregistrovaný)

Re: Pocit máte ALE JÁ MÁM ZKUŠENOST
    trvá při mateřské do 3 let dítěte. Do té doby jsem otěhotněla a dva měsíce před 3 narozeninami prvního dítěte mi napsal doktor potvrzení o nástupu na mateřskou. Zanesla jsem to zaměstnavateli a ten mi začal vyplácet peněžitou pomoc v mateřství po dobu 28 týdnů ve stejné výši jako tomu bylo u prvního dítěte a i proplatil dovolenou. Samozřejmě, že případnou neschopenku na rizikové těhotenství by mi nikdo neplatil. ALE ŘEČ BYLA O MATEŘSKÉ!
    Je jasné, že odpovědí je víc, podle toho jestli paní je ještě zaměstnaná nebo ne. Moje odpověď byla na případ ,že ANO.
    Moje sestra i kamarádka to měly stejné a každá u jiného zaměstnavatele. TAK SNAD NEUMÍM JEN ŤUKAT DO KLÁVESNICE!

• 20. 2. 2006 8:45

Lesi (neregistrovaný)

Re: Pocit máte ALE JÁ MÁM ZKUŠENOST
    Asi takhle - přečtěte si, co jste napsala:
    Pokud nastoupíte na mateřskou dovolenou před 3 narozeninami vašeho 1 dítěte, bude vám platit peněžitou pomoc v mateřství 28 týdnů ten samý zaměstnavatel a v té samé výši jako při prvním.

To je ŠPATNÁ odpověď. Vzhledem k tomu, že paní Lenka nepsala, zda je zaměstnaná nebo ne, to může být zavádějící informace.
    1. nepíšete, že se vaše odpověď týká POUZE žen, kterým trvá pracovní poměr. Dost podstatná informace ;o)

2. není nutné nastoupit mateřskou před třetími narozeninami staršího dítěte. Pokud si se zaměstnavatelm dohodnu třeba neplacené volno do čtyř let věku prvního dítěte, můžu mateřskou nastoupit třeba ve třech a půl letech staršího, a přesto nárok na mateřskou mám. Nebo ve třech letech můžu přinést do zaměstnání neschopenku, a i pak budu nárok mít. Nebo se můžu dohodnout na ukončení pracovního poměru (pokud budu chtít být doma s dítětem, nebudu mít neschopenku a zaměstnavatel nebude chtít přistoupit na neplacené volno), a pokud budu těhotná, mám půl roku na nástup na mateřskou, a pokud to stihnu, zas ji budu dostávat vypočítanou ze zaměstnání, i když v té době už budu bez zaměstavatele

3. není pravda, že by druhá mateřská byla automaticky ve stejné výši, jako první. Ona se bude počítat z jiného rozhodného období. Takže může vyjít stejně, ale nemusí vyjít stejně. Já v průběhu pěti let pobírala tři mateřské - poprvé v maximální výši, duhá už byla nižší (nebyly v ní promítnuté odměny, ze kterých se počítala první mateřská) a třetí byla ještě nižší. To proto, že každá z nich se počítala z jiného období.

• 20. 2. 2006 0:58

Jana (neregistrovaný)

Re: PŘÍKLAD V PRAXI
    PŘÍKLAD: První dítě narozeno 20.5.2003. Pracovní poměr trvá.
    ---------------------------------------------------------------
    Aby jste brala mateřskou musíte do 19.5.2006 předložit od lékaře nástup na mateřskou a budete ji pobírat ve stejné výši jako při prvním.
    Nebo 21.5.2006 předložit neschopenku nebo rizikové těhotenství a následně mateřskou.
    Pokud to takto nestihnete, musíte 21.5.2006 dát výpověď a nebo nastoupit do práce. Tím pádem už bude výše mateřské jiná.

• 20. 2. 2006 13:12

Lenka (neregistrovaný)

Jsem z toho rozpačitá. Jsem stále u stejného zaměstnavatele, tudíž asi jsem zaměstnancem, nyní na MD. Takže když do 3 let budu těhotná-rizikové těh. a přinesu neschopenku, tak mi bude vyplácená nemocenská?? Nemusím před tím nastoupit do práce??
    A pak mi bude vyplacená mateřská?? DÍKY MOC.

• 20. 2. 2006 16:55

Jana (neregistrovaný)

Jak jsem psala výš. Pokud by jste stihla nastoupit na mateřskou do 3 let (= donést potvrzení od lékaře bývá to 6-8 týdnů před porodem) tak do práce nemusíte a oni vám od dne na potvrzení budou platit peněžitou pomoc v mateřství.
    Pokud by jste to nestihla,ale otěhotněla a nechtěla nastoupit do práce, musela by jste donést neschopenku. A od 1 dne, kdy by jste měla nastoupit do práce by vám platili nemocenskou a pak i mateřskou.
    Pokud by jste to nestihla, ale otěhotněla a neměla neschopenku, buď by jste po 3 letech znovu nastoupila do práce nebo by jste mohla požádat zaměstnavatele o neplacené volno, které vám ale nemusí dát.
    Když budete mít neschopenku - rizikové před 3 rokem, nikdo vám ji proplácet nebude až po 3 roce ode dne případného nástupu do práce.

• 20. 2. 2006 17:22

Lenka (neregistrovaný)

DÍKY už jsem v obraze
    >>>>>>>Jsem doma s 2-letým dítětem. Plánujeme druhé. Dočetla
    >>>>>>>jsem se že dva roky před MD musím platit alespoň 270
    >>>>>>>dní nemocenskou.
    >>>>>>>Takže bych asi šla do práce. Ale co když mne lékař
    >>>>>>>uzná neschopnou? To platí nemocenskou stát a také se
    >>>>>>>to
    >>>>>>>počítá?
    >>>>>>>Nevím co a jak, poradíte mi?
    >>>>>>>Děkuji
    >>>>>>
    >>>>>>Mateřská se bere jako odpracované dny, tak byste
    >>>>>>brala
    >>>>>>nemocenskou od státu, ale kolik by dělala Vám
    >>>>>>neřeknu,
    >>>>>>asi nějak z minimální mzdy nebo nevím. Blanka
    >>>>>
    >>>>>Pokud bude na první mateřskou navazovat mateřská
    >>>>>dovolená další, nárok na nemocenskou/dávky mateřské
    >>>>>od
    >>>>>státu samozřejmě mít budete a jejich výše bude
    >>>>>vypočítána
    >>>>>z Vašich posledních příjmů u zaměstnavatele, kterým
    >>>>>by
    >>>>>mělo
    >>před tím nastoupit do práce??
    >>A pak mi bude vyplacená mateřská?? DÍKY MOC.
    >Jak jsem psala výš. Pokud by jste stihla nastoupit na
    >mateřskou do 3 let (= donést potvrzení od lékaře bývá
    >to 6-8 týdnů před porodem) tak do práce nemusíte a oni
    >vám od dne na potvrzení budou platit peněžitou pomoc v
    >mateřství.
    >Pokud by jste to nestihla,ale otěhotněla a nechtěla
    >nastoupit do práce, musela by jste donést neschopenku. A
    >od 1 dne, kdy by jste měla nastoupit do práce by vám
    >platili nemocenskou a pak i mateřskou.
    >Pokud by jste to nestihla, ale otěhotněla a neměla
    >neschopenku, buď by jste po 3 letech znovu nastoupila do
    >práce nebo by jste mohla požádat zaměstnavatele o
    >neplacené volno, které vám ale nemusí dát.
    >Když budete mít neschopenku - rizikové před 3 rokem,
    >nikdo vám ji proplácet nebude až po 3 roce ode dne
    >případného nástupu do práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).