Re: STORNO faktury - co vše dělat?
Pokud ji protistrana dostala, tak je to složitější. Buď ji ještě nezaúčtovali a fakturu Vám vrátí (pokud jim tedy věříte, že si do účetnictví opravdu nedali kopii a neuplatnili odpočet....?). Ale mnohem lepší a taky správnější je vystavit dobropis na plnou částku té faktury a odůvodněním, že byla fakturována špatná částka. Původní faktura se započte proti dobropisu, tudíž daňový efekt nula. A samozřejmě vystavíte novou správnou fakturu.
Pokud byla vystavená chybná faktura a bude se vystavovat správná se stejným pořadovým číslem, tak bych protistraně zaslala to storno a současně správnou fakturu. Co si oni uplatní v účetnictví by mě celkem nezajímalo :-) Jednodušší je se dohodnout, že obě strany chybnou fakturu vyhodí a žádné storno se nevystavuje :-) J.F.
Taky řešení - já ho také používám, pokud to jde - ale také vím, že některé SW neumožňují zpětné přepsání faktury (nebo je mi to tvrzeno opačnou stranou).... a tak se pak vyměňují papíry .... uff. Některé to řeší dobropisem,některé stornem... Jen jsem byla nedávno upozorněna, že při vystavení storna faktury a následnému podání dodateč.přiznání k DPH přijde ihned kontrola a já musím zdokladovat důvod vystavení storna. Zda prý nejde o falešnou fakturu... To nevím, proč z mé strany, když já odvedla DPH a navíc ´pokud to bylo za předešlý rok, tak ji i zdanila...?? A když se zjistí, že ji druhá strana nemá ani v účetnictví...,tak jakápak falešná fakturace...spíš bordel (ale to už je jiné povídání...).
A když ji protostrana ještě nedostala???
>>>>>>>faktur. Mohl by mi někdo poradit co vše je třeba
>>>>>>>dělat
>>>>>>>při
>>>>>>>stornování? Děkuji mockrát všem za ochotu.
>>>>
>>>>Pokud ji protistrana dostala, tak je to složitější.
>>>>Buď ji ještě nezaúčtovali a fakturu Vám vrátí (pokud
>>>>jim
>>>>tedy věříte, že si do účetnictví opravdu nedali kopii
>>>>a neuplatnili odpočet....?). Ale mnohem lepší a taky
>>>>správnější je vystavit dobropis na plnou částku té
>>>>faktury a odůvodněním, že byla fakturována špatná
>>>>částka.
>>>>Původní faktura se započte proti dobropisu, tudíž
>>>>daňový efekt nula. A samozřejmě vystavíte novou
>>>>správnou
>>>>fakturu.
>>>A nezapomeňte si nechat potvrdit příjem dobropisu!!
>>>Kvůli DPH. A nejlépe by bylo, kdybyste měli na fa
>>>napsáno, proč je vystaven dobropis. A spadá to do
>>>stejného
>>>časového období pro DPH?
>>*********************************
>>Pokud byla vystavená chybná faktura a bude se
>>vystavovat správná se stejným pořadovým číslem, tak
>>bych
>>protistraně zaslala to storno a současně správnou
>>fakturu.
>>Co si oni uplatní v účetnictví by mě celkem
>>nezajímalo
>>:-) Jednodušší je se dohodnout, že obě strany chybnou
>>fakturu vyhodí a žádné storno se nevystavuje :-) J.F.
>>*********************************
A ještě se chci zeptat: co když chybnou fakturu ještě druhá strana neobdržela?
>Jak se pak v tomto případě postupuje? Mění se i číslování faktur?Děkuji za odpověď
Re: A když ji protostrana ještě nedostal
Dost záleží na tom, co vám (ne)umožní váš účetní SW. V některém SW lze takovouto evidentně chybně vystavenou fakturu, kterou ještě protistrana nedostala, kompletně vystornovat, a uvolněné číslo použít pro jinou fakturu. To je asi nejjednodušší. Většinou to ale nejde, takže doporučuju tu fakturu nějak interně vystornovat (postup se liší na každém SW), tu chybnou fakturu normálně založit k ostatním fakturám a výrazně na ni napsat STORNO a z jakých důvodů, datum, podpis. Pak pokračovat dál v číselné řadě. Při tom stornování je samozřejmě potřeba dát si pozor na DPH i na daň z příjmů = aby výsledek toho zrušeného obch.případu byl nulový, ať už se to storno technicky provede jakkoliv.
>>A ještě se chci zeptat: co když chybnou fakturu
>>ještě
>>druhá strana neobdržela?
>>>Jak se pak v tomto případě postupuje? Mění se i
>>>číslování faktur?Děkuji za odpověď
Nezlobte se, ale to se ptáte vážně? :-))))) J.F.
>Dost záleží na tom, co vám (ne)umožní váš účetní SW. V
>některém SW lze takovouto evidentně chybně vystavenou
>fakturu, kterou ještě protistrana nedostala, kompletně
>vystornovat, a uvolněné číslo použít pro jinou
>fakturu. To je asi nejjednodušší. Většinou to ale nejde,
.
Evo M. to mě překvapilo, co jste napsala o těch programech - já bych nikdy nepoužívala program, kde nejde bez problémů zrušit chybně vystavený nebo zaúčtovaný doklad. Abych řekla pravdu, ani takový program, který by to neumožňoval neznám. To mi neříkejte, že třeba v Účtu něco takového nejde? Chtěla jsem letos vyzkoušet nějaký nový program, tak to bych o Účtu ani neuvažovala. Tohle je jedna z prvních věcí, na kterou se zaměřuji -, když mám před sebou nový program :-) J.F.
Milá Jano F., to víte, že to v Účtu jde :-)) Účto je skvělý SW!!! Uvažujeme přesně stejně jako Vy - chceme SW, který slouží nám a ne my jemu :-)) Ale setkávám se u různých firem s dosti (h)různým SW, kde je skutečně hrozný problém nejen s rušením vět, ale i s opravami. Každá blbost se opravuje děsně složitě a komisně. Samozřejmě zkušená účetní si takový SW dobrovolně nekoupí, ale o nákupu SW rozhodují často jiní lidé než účetní :-))
Na druhou stranu - jiné požadavky na flexibilitu programu má samostatná účetní na volné noze pracující jako OSVČ nebo v malé účetní firmě, ale jiné požadavky mají větší firmy, kde skutečně není žádoucí, aby tam kdokoliv mohl udělat cokoliv a pak po sobě zamést stopy. Tam je dobré mít nastavená uživatelská a přístupová práva - a razantnější zásahy povolit jen hlavní účetní.
Máte pravdu, Evo M. s těmi většími firmami to je o něčem jiném, a taky je pravda, že ne každý šéf si nechá poradit při nákupu programu od účetní.
Ale s tím Účtem jste mě uklidnila, plánuju si výuku někdy po daních, jestli nebudu mít v životě jiné priority :-) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.