Názor k dotazu Rodičovský příspěvek od Lesi - OČR x rodičovský příspěvek K tomu jsem posílala dotaz...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2006 14:52

Lesi (neregistrovaný)

OČR x rodičovský příspěvek
    K tomu jsem posílala dotaz na ČSSZ a přišla mi z ní odpověď:

"Podle § 25 odst. 1 zákona č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců, v platném znění, podpora při ošetřování člena rodiny náleží za podmínky, že zaměstnanec z důvodů vymezených v tomto ustanovení nemůže pracovat, protože musí ošetřovat nemocné dítě nebo jiného člena rodiny nebo pečovat z vymezených důvodů o zdravé dítě. Pokud je tato podmínka splněna, podpora při ošetřování člena rodiny náleží v souladu s citovaným ustanovením i tehdy, je-li jeden z rodičů poživatelem rodičovského příspěvku. Pokud ovšem podmínka, že zaměstnanec z důvodu ošetřování dítěte nemůže pracovat není splněna např. z důvodu, že se o dítě v době potřeby ošetřování stará jiná osoba (poživatel rodičovského příspěvku), podpora při ošetřování člena rodiny nenáleží."

Pokud nemůžu pracovat, jelikož mám nemocné dítě, nakterého je čerpán rodičovský příspěvek, náleží mi OČR. OČR by mi nenáležel, kdyby se o dítě starala jiná osoba.

Rodičák dostane v každém případě, při jeho pobírání není podstatné, jestli rodič pobírá nebo nepobírá OČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).