Re: OČR x rodičovský příspěvek
No, nedávno jsme přesně tohle téma probíraly na jiné diskuzi, a na základě toho jsem napsala dotaz na ČSSZ. Popravdě mně odpověď moc neuspokojila, protože na přímou otázku mi ta odpověď moc jednoznačná nepřijde :o(
Ale logicky vzato - nárok na OČR má ten, kdo nemůže PRACOVAT Z DŮVODU PÉČE O NEMOCNÉ DÍTĚ (mimo jiné). Rodičovský příspěvek můžu pobírat, i když pracuju a třeba zároveň dávám dítě denně na 4 hodiny do školky. Pokud je dítě nemocné, ve školce mi ho nevezmou, musím s ním tedy zůstat domá já (manžel). Pokud zůstanu doma s nemocným dítětem, mám nárok na OČR... Tolik zákon o nemocenském pojištění.
A zákon, podle kterého se vyplácí rodičovský příspěvek, ten vůbec OČR nijak neřeší, tam jsou pouze dvě podmínky: za prvé osobní celodenní a řádná péče, která je osobní celodenní a řádnou i tehdy, když dítě chodí po povolenou dobu do kolektivního zařízení. A za druhé, že nikdo z rodiny nepobírá mateřskou nebo nemocenskou v souvislosti s porodem po celý kalendářní měsíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.