Re: paušálem
Tam už bude asi problém. Nevím přesně jak to je teď ale já sama jsem podnikala a uplatňovala výdaje paušálem a když jsem chtěla přejít na skutečné náklady tak mě daňová poradkyně řekla, že budu muset dodanit roky před tím. Naštěstí jsem musela přerušit podnikání, protože jsem šla na mateřskou a po obnovení jsem začala skutečnými náklady. možná poradím zeptejte se přímo na FÚ tam vám to musí říct. Jen bych řekla, že jednodušší je přechod ze skutečných nákladů na paušál.
Může, ale přechod z paušálu na skutečné výdaje má svá úskalí, například musí základ daně za období, kdy uplatňoval paušál zvýšit o hodnotu pohledávek, ale nemůže ho snížit o hodnotu závazků. Tedy to co by měl v roce uplatňování paušálu v závazcích a platil by to až v roce kdy by přešel na skutečné výdaje, by nemohl dát jako daňový výdaj. Tedy kromě výdajů za hmotný majetek, tam to do daňových dostává přes odpisy.
tady šlo ale o úplně jednoduché příjmy a výdaje, nic nepřelezlo přelom roku, tzn. nezůstali do roku 2006 žádné závazky ani pohledávky, takže když rok 2005 uplatní paušálními náklady, tak pak v roce 2006 to bude bez problémů ať si vybere cokoliv? Majetek na odepisování taky nemá žádný, prostě jen pár uhrazených služeb měl v roce 2005. Chápu to tedy dobře? Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.