Re: SZM a spolupracující syn?
O něco lépe by v tomto případě vyšla ta trojkombinace spoluprac.syn + SZM manželka + OSVČ manžel - tedy pokud by to šlo. A hlavně - syn potřebuje získávat praxi u táty, aby měl roky na získání ŽL - do budoucna chce s tátou pracovat ve firmě a časem tu firmu i převzít.
Stejně jako RadkaB mám pocit, že zákonodárci tohle nedomysleli, že chtěli zabránit tomu, aby manželé neměli zároveň SZM a zároveň nebyli spoluprac.osoby. Jenže okruh spoluprac.osob přece může být daleko širší než jen manžel/manželka...?! Achjo :-/
Těm by to podle mne mohlo být jedno, o co méně vyberou na synovi, o to více na otci, celkem dostanou stejně, ne ? Tam není na rozdíl od daní žádné progrese. A nikde není povinnost abych na spolupracující osobu orzděloval, je to jen možnost. Pak si bude moci otec uplatnit syna jako vyživovaného po celý rok a ještě SZM a možná jim to celkově vyjde finančně výhodněji.
Tak zálohy na 2005 platili podle 2004, to je pravděpodobné, když za rok 2005 ovšem otec na syna nepřevede žádné příjmy ani výdaje, tak jim zálohy vrátí jako přeplatek. Samozřejmě pokud by v roce 2005 uplatňoval výdaje spolupracující osoby (cestovné apod.), tak by to nešlo tak udělat, to by nesměl nic uplatňovat. Uvedl jsem to jen jako teoretickou možnost k zamyšlení, nenutím paní se do toho odvážně vrhnout po hlavě :-)
Já neříkám že by ho měl odhlásit jako spolupracující osobu z FÚ, jen prostě za rok 2005 na něj nic nepřevede, čili podle 13a/4) za toto zdaňovací období neuplatňuje způsob výpočtu daně podle §13 a §14. Takže jsme asi u otázky výkladu slova "uplatňuje". Já to chápu jako že převede část příjmů a výdajů, ale připouštím, že se to dá zřejmě vykládat i jako "eviduje ho na FÚ jako spolupracující osobu". Rozplést to už nechám povolanějším :-). Navíc když se nad tím zamyslím hlouběji, obávám se, že by syn spadl do MZD, takže by to možná až tak velká úspora na daních nebyla, chtělo by to spočítat kompletně s skutečnými čísly.
já to zase uvedla jako teoretické problémy, které by mohly nastat. ono totiž většinou nejde jednoznačně říct A nebo B. a už se mi stalo, že se člověk zeptal, jestli si může uplatnit na vlastního syna, i když už pracuje ale je mu 17. já se ptala, zda na něj nerozděluje a potom řekla ano. ale už opomněl, že syn je v péči bývalé manželky:-( to bylo pak řevu, když mu dodanili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.