Re: Spolupracující osoba
A manžel si z DE či účetnictví vyndá všechny výdaje či náklady na spolupracující osobu (manželku). Např. SP a ZP
Manželce se nebude tento rok počítat do odpracovaných let na důchod.
Upozorňuji, že níže se už něco podobného probíralo. Někdo je pro jiný zase proti.
Díky za odpověď, zadala jsem tuto otázku na poradně daňového poradce a ten mi takto poradil. Zkusím tu diskusi někde najít, zajímalo by mě co by se stalo, kdyby byly rozděleny příjmy jen cca 10.000,--. Neuplatnil by se zřejmě odpočet na manželku, protože to na spolupracující osobu nejde, minimální daň by se snad neplatila a důchodové by zůstalo. Nebo se mýlím ? Už to jdu hledat.
Ano, je to tak.
Pokud by manžel rozdělil třeba jen 10.000,-Kč, tak by memohl uplatnit odčitatelnou položku na manželku ve výši 21.720,-Kč.
Minimální daň z manželčina příjmu by se neplatila v případě, že spolupracuje prvním nebo druhým rokem.
A na důchod by v tomto případě zůstalo.
Proč myslíte, že by musela uplat nit minimální základ daně? Teď to hledám, už mi 3x vyhodili internet, je to hrůza. Teď jak se do toho zamotávám, je to ještě horší.Těch 15000,-- se vztahuje jen na "poplatníka" ? Poplatník ´= OSVČ ???? kdo se v tom má vyznat.Děkuji
Děkuji,takže OSVČ, když nemá příjmy /hrubé/, neplatí minimální dan, kdežto spolupracující ano.Jedině opravdu přerušit a zkusit jestli sociálka převede zaplacené záklohy na dobrovolné placení důchod.pojištění.Jde to rok zpět od přihlášení.Ještě si to nechám projít hlavou a zítra vyrazím na úřady. Děkuji moc za váš čas a rady.Zítra se ozvu a sdělím, jak jsem pořídila.
Už asi pátým. Ještě mě napadlo, jestli by to šlo zpětně. Být spolupracující osobou jen asi 3 měsíce, uplatnit od základu daně /za ty 3 měsíce/ odpočitatelné položky na sebe /celé roční/. Zpětně se dá jeden rok přihlásit k dobrovolnému důchod. pojištění.
Byla jsem si na FU pro jako pro tiskopisy a přitom jsem vyzvídala. No moc se jim do toho nechtělo. Jde to tím posledním způsobem i žádná spolupráce celý rok bez příjmu. Nemusí se odhlašovat, jen se píše čestné prohlášení,že ten rok nespolupracovala. Mluvili jako o fyzické spolupráci. Musí to ale souhlasit se sociálkou a zdr.poj.Horší je , že jsem třeba podepisovala faktury aj.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.