Re: Příjmové a výdajové doklady v DE
Kdyby přišla kontrola a hledala by podle daňové evidence paragon asi by nadávala, že ho hned nenašla.
Nemusíte ale k jednomu. Já dávám víc paragonů k sobě podle typu(např. materiál, benzin,dobíjecí kupony apod.) a k tomu přilepím jeden výdajový se součtem.
Ukázka daňové evidence je na http://poradna.koj.cz
Děkuji za odpověď. Na doporučené stránky se podívám. Jenom poznámka - nemyslela jsem chaos v paragonech, ale myslela jsem normálně paragony číslovat jako výdajové doklady, takže by byly snadno hned dohledatelné, jen ten další papír, že by tam nebyl. Ivana Š
Právě tak to dělám a je to nejen přehledné ale mohu říct, že při kontrole z fin. úřadu jsou s tím spokojeni. Ty číslované paragony to jsou prostě ony výdajové doklady a není přece k ničemu opisovat ty stejné údaje na předtištěný papír, který se jmenuje výdajový doklad. Účetní také někdy mluví o košilce, nevím na co je to dobré a jestli to je někde předepsáno..........:-))
V případě % musíte evidovat faktury a jejich způsob úhrady, tedy buď výpis z účtu a nebo příjmový doklad. Pokud je faktura vystavena a hned zaplacena hotově, tak to stačí.
Musíte ještě evidovat platby pojistného Z a S, nebo stačí přehled plateb od OSSZ a ZP. Ale ze zkušenosti vím, že přehledy a skutečné platby nesedí a tak radši dokládám buď výpisy nebo ústřižky složenek
vyplývá. zkuste mi věřit:-) ale vzhledem k tomu, že se mi tu nepopulární tvrzení většinou nevěří, dobrá tedy:
v zákoně o cenách je uvedeno, že kontrolu provádějí cenové kontrolní orgány...
pokud vám nestačí toto, tak:
531/1990 Sb.
o územních finančních orgánech
§ 1
(1) Územní finanční orgány jsou správní úřady, které
[2]
e) vykonávají cenovou kontrolu a ukládají pokuty podle zvláštního právního předpisu, [5] .........
správní řád už tu citovat nebudu, najděte si 500/2004:-)))
už mi věříte?:-)))
Paní Radko, včera jste mi velmi dobře poradila s domem, proto bych vás ráda požádala ještě o další radu, pokud se můžeme vrátit k původnímu dotazu - v jiných Vašich příspěvcích jsem četla, že DE vedete již dlouho, tak bych se ráda zeptala, jakým způsobem máte vedeny výdajové a příjmové doklady. Ke každému paragonu ještě vystavujete svůj vlastní doklad, nebo jen zakládáte a číslujete paragony a výdajové doklady už nepíšete. na http://poradna.koj.cz jsem četla, že není stanovena forma účetních dokladů.Že důležité je zvolit si systém, který zajistí správný základ daně. Jde mi o to, že pokud bych nemusela výdajáky psát, ušetřilo by mi to spoustu práce. Jak toto řešíte Vy. Předem děkuji za odpověď. Ivana Š
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.